Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Valentina, kako su je prozvali njezini spasioci, mlada ženka grbavog kita, bila je zapletena u najlonsku mrežu i već toliko malaksala da je bilo gotovo sigurno da će ubrzo umrijeti. Srećom, to se nije dogodilo.


Kada su je uočili mislili su da je mrtva. Ubrzo su shvatili da je ipak živa, no jedva. Imala je sreće da je brodom naišao upravo Michael Fishbach, jedan od osnivača udruge The Great Whale Conservancy koja se bavi zaštitom kitova i podmorja, i njegova obitelj.

Vezani članci Rudari, ilustracija (Foto: Getty Images) Strava u rudniku: Deseci rudara ostali zarobljeni u nakon požara, za njih 75 se ne zna gdje su Slika nije dostupna VIDEO Akcijom iz zraka uspjeli spasiti kita koji se zapleo u mrežu

Pažljivo su počeli trgati mrežu u koju se kit zapetljao. To je trajalo više od sat vremena, no na kraju se trud isplatio. Uspjeli su je osloboditi, a kad su se vraćali kući imali su što vidjeti. Ženka kita ih je pratila nekoliko kilometara i skokovima im pokazivala svoju sreću i zahvalnost što su je oslobodili.

Grbavi kitovi mogu narasti i više od 15 metara u dužinu i težiti preko 35 tona. Svake godine migriraju više od 25.000 kilometara. 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju