Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvije galaksije neće se moći izbjeći, a njihov sudar će biti katastrofalan.


U veljači nas na noćnom nebu čeka poneko iznenađenje, prije svega prekrasan prizor kiše meteora, točnije Geminida. No, rijetki koji će se diviti spektakularnim prizorima na nebu znaju kako se u istom tom svemiru sprema katastrofa gigantskih razmjera.

Vezani članci Slika nije dostupna Scenarij katastrofe svemirskih razmjera s Božjom česticom ipak - postoji! Slika nije dostupna NASA: Kataklizmički sudar naše galaksije i Andromede ne može se izbjeći!

Katastrofa koja će se dogoditi, doduše, tek za nekoliko milijardi godina, ali ipak katastrofe.

Naime, galaksija Andromeda nalazi se 2,5 milijuna svjetlosnih godina od naše galaksije, ali nezaustavljivo hita prema nama brzinom koja doseže i do 1,6 milijuna kilometara na sat. Ne postoje šanse da se ove dvije galaksije izbjegnu. Ozbiljno - ne postoje.

Kad one i dođu jedna do druge, svega nekoliko zvijezda će se sudariti unutar Andromede i Mliječne staze, ali u njihovim galaktičkim strukturama nastat će kaos. Kozmičke krhotine raspršit će se po svemiru, a sve to će rezultirati masovnim izumiranjem vrsta.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju