Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Puno je rasprava o tome koliko bi sati trebao iznositi radni tjedan, no to bi, smatraju znanstvenici trebalo ovisiti i o godinama zaposlenih.


Osobe starije od 40 godina bile bi najefikasnije na svojem radnom mjestu kada bi radile tri dana tjedno. Najnovija studija dokazala je da ljudi u srednjim godinama najbolje rade ako na poslu provedu 25 sati tjedno. Sve preko toga 'preuzimaju' umor i stres pa djelotvornost na radnom mjestu pada.

Istraživanje je provedeno na 3000 muškaraca i 3500 žena u Australiji koji su rješavali kognitivne testove. Analizirale su se i njihove radne navike. Oni koji su radili 25 sati imali su najbolje rezultate, a oni koji su 55 sati tjedno boravili na poslu imali su rezultate gore od umirovljenika i nezaposlenih.

'Mnoge zemlje razmišljaju o podizanju granice za odlazak u mirovinu što je, ako gledamo rezultate ove studije, kontraproduktivno. Stupanj intelektualne stimulacije ovisi o radnom vremenu. To je dvosjekli mač - rad s jedne strane potiče aktivnost mozga, no s druge uzrokuje umor i stres koji štete kognitivnim funkcijama. Znači da su osobe srednjih godina i one starije efikasnije ako rade pola radnog vremena. To je bolje i za njih i za posao', kazao je autor studije Colin McKenzie a prenosi Independent.
 

Vezani članci Trgovina, ilustracija - 3 Zakon o radu trgovina neki podržavaju, drugi najavljuju otkaze: "Ovo je nerazumno, neprihvatljivo i ne koristi nikome" Kupovanje u trgovini - 1 Pripremaju se rigorozne restrikcije? Predlaže se ograničavanje rada trgovina do 21 sat, stižu kritike poduzetnika