Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijanski kirurg siguran je kako može riješiti problem osoba s teškim stanjem paralize.


Iako zvuči nemoguće, talijanski kirurg Sergio Canavero želi uzeti glave s osoba koje pate od teških i neizlječivih tjelesnih oštećenja i staviti ih na zdrava tijela. Uz to, tvrdi i kako bi takvu operaciju mogao izvesti već za dvije godine.

Vezani članci U Zagrebu pronađeno tijelo čovjeka na ulici - 4 Jutros u Zagrebu na tri različite lokacije pronađena tijela mrtvih osoba Cameron Underwood na presici (Foto: AFP) Čudesna preobrazba: Prije dvije godine lice mu je bilo potpuno uništeno, pogledajte kako izgleda danas

Ovakve transplantacije koštale bi čak 7,5 milijuna dolara, a zamišljene su tako da daju novu šansu za normalno kretanje osobama koje su paralizirane ili koje pate od teških neuroloških motoričkih poremećaja.

Kritičari tvrde kako je ovakav poduhvat nemoguć, no Canavero je ustrajan i kaže kako sve potrebne tehnike za ovakvo što već postoje te da ih samo treba spojiti. Ovaj kirurg već navodno ima podužu listi potencijalnih pacijenata.

VIDEO Ako ste se pitali kako izgleda vađenje krajnika...

Novo tijelo došlo bi od donatora kod kojeg se ne bilježi nikakva moždana aktivnost. Primatelju i donatoru istovremeno bi bila odvojena glava od ostatka tijela i nastavka leđne moždine. Tada bi se primateljeva glava spojila s 'novim' tijelom, a leđna moždina bi se 'zalijepila' polietilen glikolom. Mišići i dovod krvi pokrpali bi se prije no što se pacijenta stavi u komu na četiri tjedna tijekom kojeg će mu zarastati rezovi.

Tijekom izazvane kome primatelj će dobivati i blage elektrošokove ne bi li mu leđna moždina bila aktivna. Kad se pacijenta probudi trebao bi biti sposoban govoriti i imati osjećaj u licu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook