Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Je li moguće?

Siguran je da će za dvije godine moći transplantirati - glave!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski kirurg siguran je kako može riješiti problem osoba s teškim stanjem paralize.

Iako zvuči nemoguće, talijanski kirurg Sergio Canavero želi uzeti glave s osoba koje pate od teških i neizlječivih tjelesnih oštećenja i staviti ih na zdrava tijela. Uz to, tvrdi i kako bi takvu operaciju mogao izvesti već za dvije godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Slijedi obdukcija Tužan kraj potrage: U rijeci pronašli tijelo muškarca Doktori u operacijskoj sali, ilustracija RADOST I NADA Dar koji život znači: Sven ima samo 15 godina i novo srce - "Na Badnjak će ubuduće slaviti svoj drugi rođendan"

Ovakve transplantacije koštale bi čak 7,5 milijuna dolara, a zamišljene su tako da daju novu šansu za normalno kretanje osobama koje su paralizirane ili koje pate od teških neuroloških motoričkih poremećaja.

Kritičari tvrde kako je ovakav poduhvat nemoguć, no Canavero je ustrajan i kaže kako sve potrebne tehnike za ovakvo što već postoje te da ih samo treba spojiti. Ovaj kirurg već navodno ima podužu listi potencijalnih pacijenata.

VIDEO Ako ste se pitali kako izgleda vađenje krajnika...

Novo tijelo došlo bi od donatora kod kojeg se ne bilježi nikakva moždana aktivnost. Primatelju i donatoru istovremeno bi bila odvojena glava od ostatka tijela i nastavka leđne moždine. Tada bi se primateljeva glava spojila s 'novim' tijelom, a leđna moždina bi se 'zalijepila' polietilen glikolom. Mišići i dovod krvi pokrpali bi se prije no što se pacijenta stavi u komu na četiri tjedna tijekom kojeg će mu zarastati rezovi.

Tijekom izazvane kome primatelj će dobivati i blage elektrošokove ne bi li mu leđna moždina bila aktivna. Kad se pacijenta probudi trebao bi biti sposoban govoriti i imati osjećaj u licu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene