Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opremljeno raketom

VIDEO: Vozilo kojim namjeravaju probiti zvučni zid

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski su stručnjaci jučer testirali vozilo na raketni pogon kojim se nadaju na zemlji probiti zvučni zid.

Supersonično britansko vozilo Bloodhound opremljen je raketom koja će biti najzaslužnija za eventualno probijanje zvučnog zida kojem se njegovi tvorci i nadaju. Osim rakete u Bloodhound će biti ugrađen i motor europskog borbenog zrakoplova Eurofighter Typhoon koji u zraku postiže brzinu i do 2,5 macha.

Pročitajte i ovo Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Ukrajini Britanski obavještajci otkrili novu metu Rusa: "Trupe napreduju brže u tom području" Zvučni zid, ilustracija aerodinamička pojava Znate li što znači probijanje zvučnog zida?

Bloodhoundova raketa jučer je testirana u britanskom vojnom hangaru, te je samo testiranje trajalo samo nekoliko sekundi. 'Ovo je vrlo poseban dan za nas. Godinama smo radili na dizajnu ovog supersoničnog vozila', rekao je Andy Green pilot borbenih aviona Royal Air Forcea koji će sjesti za upravljač Bloodhounda.

>> Zamislite da vam se OVO dogodi tijekom vožnje

Jučerašnje testiranje obuhvatilo je tri sastavna djela vozila- raketu, spremnik s raketnim gorivom na bazi peroksida, te motor Formule 1 koji služi isključivo za pumpanje goriva u komoru za sagorijevanje.

Rezultati su pokazali da raketa stvara potisak jačine 6441 kilograma, a motor Eurofighter Typhoona stvara potisak od 60 kN. Ove nevjerojatne brojke do kraja 2013. godine trebale bi biti još veće, barem što se tiče potiska rakete. Da ostvarili najveću postignutu brzinu kretanja na zemlji, britanskim će stručnjacima biti potrebno još rada na rakete sve dok ona ne dostigne potisak 12.473 kilograma, što je ekvivalent 80.000 konjskih snaga.

Ostvarenje ovog pothvata očekuje se u Južnoafričkoj republici 2014. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene