Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Microsoftova konkurencija iPadu!

Stižu Windows 8 tableti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskoro očekujemo predstavljanje Windows 8 tableta s kojima Microsoft želi konkurirati Appleu i njegovom iPadu koji trenutno dominira ovim tržištem

Čini se da bi iPad uskoro mogao dobiti pravu konkurenciju te bi, prema pisanju Bloomberga, već sljedećeg tjedna na Computex sajmu trebali vidjeti tablete koji će raditi na Microsoftovom nadolazećem operativnom sustavu Windows 8.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dijagonala ekrana 20 inča Je li ovo najveći tablet na svijetu? Slika nije dostupna Project Fiona Razer priprema Windows 8 tablet namijenjen gamerima!

Na ovom sajmu Windows 8 tablete trebali bi predstaviti Acer, Toshiba i Asus, ali njihovo pojavljivanje na tržištu ipak ne treba očekivati prije jeseni, kada se očekuje izlazak finalne verzije novih Windowsa.

Ove će kompanije posebnu pažnju posvetiti hibridima između prijenosnih računala i tableta koji bi korisnicima trebali omogućiti jednostavnost kakvu donose tableti, ali i mogućnost korištenja hardverske tipkovnice za ugodnije pisanje. Jedan takav hibridni model već je predstavio Lenovo početkom godine (Lenovo Yoga), a tijekom sljedećeg tjedna slične uređaje trebali bi predstaviti Asus i Toshiba.

Asus u svojoj ponudi već ima iznimno hvaljene Transformer modele – riječ je o klasičnim tabletima koji rade na Androidu i s kojima dolazi dodatna tipkovnica koja se spoji s tabletom i on se može koristiti kao pravi prijenosnik te očekujemo da će ova kompanija predstaviti slične modele koji rade i na Windows 8 operativnom sustavu.

U Bloombergu kažu da i Toshiba planira sličan hibridni model prijenosnika s ekranom osjetljivim na dodir koji će se moći koristiti i samo kao tablet, dok Acer trenutno planira samo 'klasične' tablete.


Osim ovih kompanija, još su neke velike kompanija najavile razvij Windows 8 tableta – među inima i Dell, Hewlett-Packard i Lenovo te će biti zanimljivo vidjeti kako će ovi uređaji konkurirati Appleu i njegovom iPadu.

Jedna od najvažnijih stavki svakako će biti cijena, no dio korisnika vjerojatno je spreman platiti i malo veću svotu novca za hibridne Windows 8 uređaje koji će se moći koristiti i kao tableti i kao prijenosnici.

Apple dobiva novog opasnog konkurenta?

Konkurenciju na ovom tržištu dodatno bi trebao zaoštriti i Google koji će uskoro (možda već sljedeći mjesec) predstaviti svoj Nexus tablet – posljednje glasine kažu da će to biti hardverski napredan uređaj (7 inčni ekran i četverojezgreni procesor) koji bi se mogao prodavati već za 200 dolara.

Koliko je svim ovim kompanijama važno tržište tableta najbolje govori podatak da će prodaja ovih uređaja do 2015. rasti prosječno za oko 70 posto godišnje, dok će prodaja prijenosnih računala u istom razdoblju rasti samo osam posto godišnje, a Tim Cook nedavno je čak najavio da bi u budućnosti prodaja tableta trebala premašiti prodaju klasičnih osobnih računala.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene