Ozbiljan kvar na NASA-inom teleskopu Kepler rezultirao je obustavom njegove primarne misije - potrage za novom Zemljom u svemiru i drugim egzoplanetima.


Teleskop Kepler ima ozbiljnih problema, jer dva od četiri kotača za usmjeravanje ne rade te je teleskop prebačen u režim 'sigurnog rada'. Kepler se nalazi u orbiti oko Sunca, a da bi radio normalno, potrebno je da rade tri od četiri navedena kotača, prenosi agencija AP.

Vezani članci Teleskop Kepler (Foto: NASA/Ames Research Center/Wendy Stenzel) NASA ima novo "veliko otkriće" u lovu na egzoplanete, ovaj put pomogao im i Google Slika nije dostupna INTERAKTIVNA INFOGRAFIKA Potraga za Zemljinim blizancima

>> Jesu li ovo planeti koje će kolonizirati ljudi?

Ako je kvar na Kepleru permanentan, znanstvenici će morati obustaviti njegovu primarnu misiju potrage za udaljenim svjetovima diljem svemira i našeg neposrednog zvjezdanog susjedstva. Kepler je dosad bio jedan od ključnih instrumenata u pronalasku novih egzoplaneta, a sam ih otkrio više desetina.

U NASA-i još uvijek nisu sigurni je li kvar na Kepleru nepovratan i je li projekt vrijedan 600 milijuna dolara propao. Mogućnost da ga poprave astronauti ne dolazi u obzir, jer Kepler nije u Zemljinoj orbiti, za razliku od Hubblea, kojeg su astronauti uspjeli popraviti i nadograditi u svemiru.

Kepler je lansiran 2009. godine, a dosad je pomoću njega identificirano 132 egzoplaneta, a 2.700 potencijalnih kandidata čeka na potvrdu. NASA je prošle godine odlučila produljiti misiju sve do 2016. godine po cijeni od 20 milijuna dolara godišnje. Po svemu sudeći, misija bi mogla doživjeti neočekivan kraj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook