Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Misija Kepler ostavila je dovoljno materijala znanstvenicima da bi se jednom kad završe, broj egzoplaneta koji su potvrđeni mogao učetverostručiti.


Godine 1992. astronomi su prvi put objavili kako su otkrili planete u orbiti oko drugih zvijezda. Nekoliko godina kasnije uočeno je još egzoplaneta, prvo jedan po jedan, a ona i čitavi nizovi do sredine 2000-ih godina.

Vezani članci Slika nije dostupna OTKRIĆE ZA POVIJESNE UDŽBENIKE Odgovori na 7 najvažnijih pitanja o Proximi b Slika nije dostupna Pronađena najizglednija 'nova Zemlja'

Misija Kepler taj je niz pretvorila u opću poplavu novootkrivenih potvrđenih i potencijalnih egzoplaneta. Jednom kad astronomi obrade sve podatke teleskopa Kepler, katalog egzoplaneta će se učetverostručiti.

INFOGRAFIKA Svi planeti Zemljinog susjedstva na jednom mjestu

Potraga za Zemljinim blizancem, međutim, traje i dalje. Zasad nije pronađen, ali astronomi vjeruju kako su i takvi egzoplaneti vjerojatno regularna pojava u svemiru. Sve što treba jest pogledati dublje, duže i pametnije.

Portal popsci.com prenosi interaktivnu vizualizaciju svih potencijalnih i potvrđenih egzoplaneta, a možete je pronaći OVDJE.

Dosad je potvrđeno otkriće 755 egzoplaneta, a svaki bojom ispunjen krug na vizualizaciji predstavlja jedan takav egzoplanet. Svi prazni krugovi su potencijalni kandidati, koje je otkrio teleskop Kepler.

Pri dnu interaktivne vizualizacije su razne kategorije po kojima su otkrivani egzoplaneti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju