Teleskop Kepler (Foto: NASA/Ames Research Center/Wendy Stenzel)
Teleskop Kepler (Foto: NASA/Ames Research Center/Wendy Stenzel) Foto: NASA/Ames Research Center/Wendy Stenzel

NASA ima novo veliko otkriće za javnost, čije su predstavljavnje najavili za četvrtak. Zasad se zna da je u pitanju otkriće vezano uz misiju njihova svemirskog teleskopa Kepler te da je u otkriću pomogao i Google.


NASA-in teleskop Kepler napravio je novo veliko otkriće u svojem dugogodišnjem lovu na egzoplanete, a novom otkriću doprinio je i Googleov AI, odnosno umjetna inteligencija, otkrivaju u NASA-i, ne iznoseći previše drugih detalja. Umjetna inteligencija pomogla je analizirajući podatke koje je Kepler prikupio na posve nov način.

Vezani članci NASA otkrila planetarni sustav sličan našem (Screenshot NASA) Otkriven novi planetarni sustav sličan našem: Osam planeta kruži oko zvijezde veće od Sunca Slika nije dostupna Kepler pronašao signal prvog egzomjeseca izvan našeg Sunčevog sustava?

NASA će otkriće iznijeti na telekonferenciji zakazanoj za četvrtak u 19 sati po hrvatskom vremenu.

Kepler je u lovu na izvansolarne planete otkad je lansiran 2009. godine. Najnoviji skup kandidata za egzoplanete upotrijebit će kompletniji skup podataka nego ikad prije, zbog analiza s većom razinom sofisticiranosti. Svemirska letjelica krenula je na novu misiju zvanu K2, nakon tehničkih problema u 2013. godini. Misija K2 izmijenjena je verzija prvobitnog plana u lovu na planete, tražeći planete oko bližih crvenih patuljastih zvijezda.

Kepler je bila prva misija koja je mogla vidjeti planete veličine Zemlje oko drugih zvijezda u "naseljivoj zoni", tj. regiji udaljenoj od zvijezde, gdje bi mogla postojati tekuća voda bez da je zamrznuta ili ključa.

Prema NASA-inim izvješćima, do sada je Kepler pronašao 5011 kandidata za status egzoplaneta. Potvrđeno je oko 2515,a potvrđen je i 30 planeta u zoni pogodnoj za razvoj života kakav poznajemo na Zemlji.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju