Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čak sedam čestica

Nakon višegodišnje potrage: NASA ima rijedak, dragocjen uzorak!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi put znanstvenici su stavili svoje ruke na materijal nepromijenjen nasilnim rođenjem sunčevog sustava.

NASA ima sedam dragocjenih čestica iz rođenja solarnog sustava.

Pročitajte i ovo Egipatske piramide (Foto: AFP) Pronašli su rampu Kako su se gradile piramide? Otkriće koje bi moglo rasvijetliti jednu od najvećih misterija u ljudskoj povijesti Dijatomeja (Foto: Algološki laboratorij Biološkog odsjeka PMF-a) Na dubini od 20 metara Veliko otkriće kod Imotskog: Znanstvenici otkrili novu vrstu u Crvenom jezeru

Nakon goleme, višegodišnje potrage znanstvenici su oporavili sedam međuzvjezdanih čestica prašine. Na zemlju su stigle letjelicom Stardust. Ovo je prvi put da su znanstvenici stavili svoje ruke na materijal nepromijenjen nasilnim rođenjem sunčevog sustava. Uzorak su opisali kako rijedak, dragocjen i iznimno težak za pronaći, piše io9.

Znanstvenici su sad suočeni sa zahtjevnim zadatkom dodatnoh potvrđivanja čestica, odnosno njihovog međuzvjezdanog podrijetla. Riječ je o najzahtjevnijim izvanzemaljskim uzorcima ikada. 'Bilo bi ih vrlo lako izgubiti', kaže Andrew Westfal.

Analiza čestica morat će se obaviti vrlo pažljivo i trajat će više godina. Mnoge vrste analiza unište uzorke pa će morati biti vrlo nježni i oprezni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene