Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kristalne oznake ili fosili?

Znanstvenik tvrdi da NASA zataškava postojanje izvanzemaljaca na Marsu: Evo što ga je navelo na taj zaključak

Na Marsu pronađeni kristali gipsa (Foto: NASA)
Na Marsu pronađeni kristali gipsa (Foto: NASA) NASA
Aktualno Galerija Na Marsu pronađeni kristali gipsa (Foto: NASA) Na Marsu pronađeni kristali gipsa (Foto: NASA) Foto: NASA Na Marsu pronađeni kristali gipsa (Foto: NASA) Na Marsu pronađeni kristali gipsa (Foto: NASA) Foto: NASA +0 Na Marsu pronađeni kristali gipsa (Foto: NASA) Galerija 1/3 >>
Prije nekoliko tjedana NASA je na Marsu otkrila postojanje kristala poput gipsa, što bi znanstvenicima moglo pomoći pri otkrivanju odgovora na pitanje kada je s crvenog planeta nestala voda. No znanstvenik Barry DiGregorio tvrdi da je rover Curiosity prešao preko sitnih otisaka stopala i da NASA to pokušava prikriti.

Znanstvenik Barry DiGregorio kaže da je posumnjao nakon što je NASA odlučila nastaviti istraživanje Marsa po rasporedu, na brdovitom području naziva Clay Unit.

Pročitajte i ovo Svemirska utrka Problematično pitanje Astronom o zahuktaloj svemirskoj utrci: "Slijedi slanje ljudi na Mjesec, a potom na dosad neosvojiv planet Odysseus Uspjeh Odiseja VIDEO Američka letjelica sletjela na Mjesec, prvi put nakon više od 50 godina!

"NASA je jednostavno odustala u nastojanjima da dobije podatke o tom području", kaže DiGregorio. "Iz sjedišta NASA-e stigla je naredba da se rover premjesti na iduću točku. Nisu smatrali da je to područje potrebno dodatno pregledati. To mi je bilo vrlo čudno, zbog činjenice da je krater Gale milijardama godina bio 'domaćin' niza jezera. Govorimo o nečemu što bi moglo biti ekvivalent Ordoviciju (drugi period u Paleozoiku u kojem su stvoreni izvori nafte i plina) na Zemlji."

Na Marsu pronađeni kristali gipsa (Foto: NASA) Na Marsu pronađeni kristali gipsa (Foto: NASA) Foto: NASA

Postoji nekoliko stvari koje ovdje treba pojasniti.

Prvo, sitni tragovi u stijeni podudaraju se s kristalnim uzorcima koji se mogu naći na Zemlji - kristali gipsa mogu formirati uzorak lastavičjeg repa, kopita, stopala, pa čak i zvijezde.

Drugo, nije se očekivalo da će rover Curiosity pronaći ove sitne kristalne oznake, no prema tvrdnjama NASA-ina znanstvenika Ashwina Vasavade koji prati rover Curiosuity, detaljno ih se proučava. "Postoji cijela riznica ciljeva koncentriranih na ovom području. Svaki je trag novi i što više tragova, to bolje. Bit će zanimljivo otkrivati što sve to znači."

NASA, tvrdi Vasavade, ne pokušava staviti ovo otkriće pod tepih.

Na Marsu pronađeni kristali gipsa (Foto: NASA) Na Marsu pronađeni kristali gipsa (Foto: NASA) Foto: NASA

No Di Gregorio je uvjeren da su ove oznake tek jedan u nizu dokaza o postojanju života na Marsu (što tvrdi već 20 godina) i da je američka vlada namjerno zanemarila dokaze o tome. Di Gregorio tvrdi da su tragovi koje je pronašao rover Curiosity dokaz da su na Marsu postojali mekušci, potencijalno morska stvorenja.

"Neodoljivo su slični tragovima fosila iz Ordovicija koja sam proučavao i fotografirao ovdje na Zemlji", tvrdi DiGregorio. 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene