Hunga Tonga - Hunga Ha'apai (Foto: AFP)
Hunga Tonga - Hunga Ha'apai (Foto: AFP) Foto: Afp

Novi otok, formiran tijekom vulkanske erupcije u udaljenom dijelu Pacifika prije tri godine, mogao bi ponuditi uvid u to kako se možda razvijao život na Marsu, priopćila je u srijedu NASA.


Vulkanski otok Hunga Tonga - Hunga Ha'apai "izronio" je 2014. godine iz Tihog oceana oko 65 kilometara sjeverozapadno od Nuku'alofe, prijestolnice Kraljevine Tonge, nakon podvodne vulkanske erupcije.

Vezani članci Slika nije dostupna NASA-i fali "vulkanizer" na Marsu: Curiosity bi mogao ostati bez kotača Slika nije dostupna Zašto je NASA odjednom prestala tvitati o putovanju na Mars?

Znanstvenici su prvo očekivali da će otok nestati u roku od nekoliko mjeseci.

Međutim, NASA navodi da se pokazao otpornijim od očekivanja, moguće zbog toga što je topla morska voda kombinirana s pepelom tijekom vulkanske eksplozije formirala stijenu čvrstu poput betona.

Dok je otok, koji je prvotno bio kilometar širok, dva kilometra dugačak i oko 100 metara visok, prošao značajnu eroziju, sada se očekuje da će trajati barem šest do 30 godina.

Nova studija koju su proveli znanstvenici pruža uvid u dugovječnost i eroziju koja oblikuje nove otoke, a razumijevanje tih procesa moglo bi pružiti uvid u slične značajke u drugim dijelovima Sunčeva sustava, uključujući Mars.

Jim Garvin, glavni znanstvenik u NASA-inu Centru za svemirske letove Goddard, izjavio je da se pruža rijetka prilika za proučavanje životnog ciklusa novonastalog otoka.

Po njegovim riječima, Mars ima mnogo sličnih vulkanskih otoka koji su, kako se čini, bili okruženi vodom kada su nastali.

Proučavanje nastanka života na tom otoku moglo bi pomoći znanstvenicima da točno odrede gdje da traže dokaze života na Marsu, kazao je.

"Otoci poput ovog možda su prije dvije ili tri milijarde godina bili na Marsu - jezera i mala mora koja ispunjavaju depresije, trajne površinske vode", rekao je Garvin.

NASA-ine studije otoka predstavljene su na sastanku Američke geofizičke unije u New Orleansu ovaj tjedan nakon što je američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak potpisao direktivu o ponovnom slanju Amerikanaca na Mjesec i naposljetku na Mars. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju