Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od 13 godina nakon dolaska prvih zatvorenika u Guantanamo, Pentagon će predložiti premještanje spornog zatvora u Sjedinjene Države i konačno ispuniti izborno obećanje Baracka Obame.


Američki predsjednik nema puno vremena za ispunjenje svoje obveze zatvaranja zatvora. Zatvor otvoren u siječnju 2002. za zatvorenike optužene za terorizam, zatvor i snimke zatvorenika zavezanih lancima u narančastim kombinezonima odaslali su lošu sliku Sjedinjenih Država u svijetu.

Vezani članci Slika nije dostupna Obama sletio u Havanu: 'Kako je Kuba? Stigao sam.' Slika nije dostupna Kuba i SAD uspostavljaju izravnu poštansku službu nakon 50 godina

Treba ukloniti "prvi argument kojim se služe džihadisti za vojačenje", naglašava Barack Obama.

Američki predsjednik je zatražio od Pentagona da preda nekoliko opcija za preseljenje zatvora u Sjedinjene Države, u kojem se danas nalazi 112 zatvorenika prema 700 u 2003.

SAD ne namjerava mijenjati ugovor o najmu Guantanama

Pentagon treba obznaniti troškove tog preseljenja.

Razmatraju se četiri mjesta: dva vojna zatvora u Charlestonu u Južnoj Karolini i Fort Leavenworth u Kansasu, savezni zatvor visoke sigurnosti Florence u Coloradu i zatvor u Canon Cityju u istoj državi.

U zatvoru Florence nalaze se zatvorenici Ramzi Youssef, mozak atentata na World Trade Center 1993., Zacaris Moussaoui, Francuz osuđen za sudjelovanje u atentatima 11. rujna i Djokhar Tsarnaev, osuđen na smrt za atentate u Bostonu 2013.

Kongres s republikanskom većinom je protiv zatočenja zatvorenika na američkom tlu. Zastupnici iz tih državama ističu opasnosti napada na zatvore. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook