Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najveća oporbena stranka Zimbabvea u laganoj je prednosti ispred stranke predsjednika Roberta Mugabea, pošto su u ponedjeljak navečer objavljeni novi nepotpuni rezultati općih izbora održanih u subotu.


Od 210 izbornih jedinica dosad su objavljeni rezultati za 66, pri čemu je Pokret za demokratske promjene (MDC, oporba) pobijedio u 35 izbornih jedinica, a Afrička nacionalna unija Zimbabvea-Patriotska fronta (Zanu-PF, na vlasti) u 31 jedinici, priopćilo je Državno izborno povjerenstvo.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Mugabe je sramota za Zimbabve i mora otići' Slika nije dostupna 'Nikad neću prodati svoju zemlju'

U četiri ranije objave rezultata, povjerenstvo je izvješćivalo o potpuno izjednačenom rezultatu između dviju suparničkih stranaka.

Među najzapaženijim rezultatima su poraz ministra pravosuđa Patricka Chinamasa u izbornoj jedinici Srednji Makoni, na istoku zemlje. Drugi ministar, Chen Chimutengwende izgubio je zastupničko mjesto u Srednjem Mazoweu, drugoj izbornoj jedinici pokraj Hararea.

Oporba je optužila izborno povjerenstvo da namjerno odugovlači s objavom rezultata kako bi mogla manipulirati njima u korist Mugabea koji je na vlasti otkako je nekadašnja britanska Rodezija 1980. stekla neovisnost.

Mugabe (84) se kandidirao za 6. mandat, u utrci s vođom MDC Morganom Tsvangiraijem.

Prvi rezultati počeli su se objavljivati gotovo 36 sati po zatvaranju birališta u toj južnoafričkoj zemlji koja je zapala u tešku gospodarsku krizu, s rekordnom hiperinflacijom preko 100.000 posto na godinu.