Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe je 'sramota' za svoju zemlju i 'mora otići', napisao je u srijedu britanski ministar vanjskih poslova David Miliband u pismu koje je uputio dnevnom listu The Times.


'Svaka osoba zdrava uma shvaća da je Mugabeova loša uprava samo ubrzala događaje koji Zimbabve vode u kaos', istaknuo je ministar, reagirajući na nedavni napis britanskog dnevnika u kojemu se kritizira 'tiha diplomacija' koju vodi London.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Nikad neću prodati svoju zemlju' Slika nije dostupna Zimbabve: Oporba dobiva kontrolu nad vladom i policijom, Mugabeu vojska

'Sve dok je Mugabe na vlasti u Zimbabveu, on će biti sramota za tu zemlju. Priznajem da je on sramota i za međunarodnu zajednicu koja nije bila kadra provesti volju stanovnika Zimbabvea', dodao je ministar.

'Ako se Zimbabve želi izvući iz ovakva stanja - uz pomoć koja mu je potrebna i koju zaslužuje - Mugabe će morati otići', kazao je, istaknuvši da je zimbabveanski predsjednik 'zapreka koju je jednostavno nemoguće' zaobići.

Ministar je usto odbio mogućnost uspostave blokade oko te zemlje u kojoj epidemiju kolere koja je od kolovoza odnijela 1 174 života prati teška humanitarna i politička kriza. 'Posljedice takve blokade najmanje bi osjetili Mugabe i njegovo okružje', prema ministrovim riječima.

Miliband je rekao da je 'svima jasno kako će susjedne zemlje, napose Južnoafrička Republika, najviše izgubiti zbog nestabilnosti u Zimbabveu, a najviše će dobiti ako dođe do promjene'.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju