Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grade obrambene strukture

Vladimir Zelenski upozorava na veliku rusku ofenzivu: "Znam kada će napasti"

ukrajinski predsjednik rekao je da bi Rusija uskoro mogla započeti ljetnu ofenzivu i dodao: "Pripremit ćemo se za njihov napad."

Ruske snage mogle bi pokrenuti usklađen napad na sjeveroistočni ukrajinski grad Harkiv, upozorio je ukrajinski čelnik Vladimir Zelenski, u trenutku približavanja očekivane ruske ljetne ofenzive idućeg mjeseca.

"Harkiv je jedan od glavnih gradova Ukrajine, tako da ima veliko simboličko značenje", rekao je Zelenski njemačkim novinama Bild u intervjuu objavljenom u srijedu.

Ukrajina "čini sve što može" kako bi spriječila ruske snage da uđu i preuzmu kontrolu nad drugim po veličini gradom u zemlji, dodao je ukrajinski predsjednik.

U prvim mjesecima sveobuhvatne ruske invazije, moskovske su trupe projurile regijom Harkiv prije nego što je munjevita ukrajinska ofenziva u jesen 2022. oslabila ruski pritisak u sjeveroistočnoj Ukrajini. U dugim mjesecima rata nakon toga, istočni dio Harkivske regije ostao je na prvim linijama borbi, često je bombardiran, piše Newsweek.

Ukrajinski dužnosnici i zapadni analitičari upozorili su ranije ove godine da bi ruske snage mogle pokrenuti ofenzivu duž nekoliko točaka crte bojišnice, uključujući dionicu od grada Kupjanska u Harkivu, koji je Ukrajina povratila u rujnu 2022., zapadno od gradova pod kontrolom Rusije Svatove i Kreminna.

U kasnijim komentarima, ukrajinski predsjednik rekao je da bi Rusija mogla započeti ljetnu ofenzivu već krajem svibnja, dodajući: "Pripremit ćemo se za njihov napad."

"Ruska kopnena operacija protiv Harkiva u bliskoj budućnosti je malo vjerojatna, ali ruski napori da stvore strateške rezerve i premjeste snage na ratište mogli bi omogućiti ruskim snagama da pokrenu ofenzivu prema gradu u ljeto", priopćio je u srijedu Institut za proučavanje rata, neovisni američki think tank.

Pročitajte i ovo Prvi dio predizbornog istraživanja po izbornim jedinicama Bliži se Dan D Prvi dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte tko je najbolje prošao u dvjema važnim jedinicama

Prijetnja ruske ofenzive usmjerena na Harkiv ili grad Sumi, također u sjeveroistočnoj Ukrajini i na granici s Rusijom, vjerojatno će prisiliti Ukrajinu da preraspodijeli ograničene resurse za izgradnju novih utvrda oko tih područja, rekao je Institut.

U utorak je ured Vladimira Zelenskog rekao da je ukrajinski čelnik "preispitao proces izgradnje obrambenih struktura i utvrda u blizini granice" s Rusijom tijekom posjeta regiji Harkiv. Zelenski je ovu regiju opisa kao vrlo važnu i dodao: "Moramo biti spremni. I Rusi moraju vidjeti da smo spremni braniti se."

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni Patriot Navaljni prije smrti dovršio autobiografiju, otkriveno kada će biti objavljena: "To je potpuna priča o njegovu životu"

Oleh Siniehubov, šef regionalne vojne uprave u Harkivu, rekao je da ove utvrde uključuju protutenkovsku obranu zmajeve zube, nove rovove i zemunice.

Međutim, Rusija još uvijek može pokrenuti ofenzivu duž bilo kojeg dijela crte bojišnice, dodao je Institut za proučavanje rata, što će "nastaviti opterećivati već opterećene resurse Ukrajine, bez obzira na uspjeh bilo koje operacije u stvarnom zauzimanju ciljanog grada ili naselja."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene