Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljena nova analiza

Počela velika ruska ofenziva: Putin je vojsci dao naredbu i rok od tri tjedna

Ilustracija
Ilustracija Foto: AFP / ISW
Institut za ratne studije objavio je novu analizu rata u Ukrajini, u kojoj ističe da je Rusija promijenila svoju ofenzivnu strategiju.

Američki Institut za ratne studije (ISW) objavio je detaljnu analizu stanja na bojištu u Ukrajini. Osvajanjem Avdijivke Rusija je učinila prvi korak ka osvajanju čitavog Donbasa, a karte ISW-a pokazuju da Rusi sada napreduju sa svih strana i Ukrajina će teško izdržati ako joj sa Zapada ne stigne velika pomoć.

Šanse za uspjeh u Harkiv-Lugansku nisu posve jasne, ali izvedba ofenzive označava značajan zaokret u ruskom pristupu.

Pročitajte i ovo Joe Biden izvrijeđao Vladimira Putina vrijeđanja Biden nazvao Putina ludim kučkinim sinom, brzo mu je stigao odgovor Kremlja

Naime, ruski pokušaji da zauzmu relativno male gradove i sela u istočnoj Ukrajini od proljeća 2022. nisu donijeli velike uspjehe usprkos krvavim borbama i znatnim gubicima na obje strane. Ruske su snage tijekom ofenzive na početku prošle godine zadale značajnije ciljeve, ali i taj je prodor bio loše osmišljen i izveden.

Međutim, sada se ruska ofenzivna kampanja odvija duž čak četiri osi, od sjevera prema jugu: oko Kupjanska i Sinkivke, od Tabajivke prema Kruhljakivki, od Makijevke prema Raihorodki i/ili Borovi te od Kremine do Drobiševa i/ili Limana.

Prema ISW-u, takva ruska ofenziva u Harkivu i Luhansku u istočnoj Ukrajini vjerojatno bi trebala dovesti od značajnih uspjeha.

"Ova ofenzivna operacija vrijedna je pažljivog razmatranja, bez obzira na njezin ishod, jer se radi o mogućem primjeru sposobnosti ruskog zapovjedništva da uči iz svojih neuspjeha i da poboljša operativnu razinu", stoji u izvješću.

Ruska zapadna grupacija snaga (WMD) od stabilizacije bojišnice nakon uspješne protuofenzive Ukrajine u Harkivskoj oblasti u jesen 2022. odgovorna je za veći dio osovine Harkiv-Luhansk. Pripadnici WMD-a u listopadu su nastavili s lokaliziranim ofenzivnim operacijama.

Putin dao rok od tri tjedna

Ukrajinska glavna obavještajna uprava (GUR) jučer je objavila da je ruski predsjednik Vladimir Putin vojnom zapovjedništvu dao rok od tri tjedna da preuzme punu kontrolu nad Luhanskom.

General Vadim Skibicki, zamjenik načelnika GUR-a, tijekom intervjua za Interfax otkrio je da Putin želi imati potpunu kontrolu nad Luhanskom prije nadolazećih predsjedničkih izbora koji će se u Rusiji održati za 15. do 17. ožujka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reakcija na komentare premijera Čačić se obrušio na Plenkovića: "On je bio debelo u komunističkom gnijezdu kad su mene osudili"

"Prije izbora žele doći barem do administrativnih granica Luhanske oblasti. Žele postići barem neki uspjeh, nešto poput Avdijivke, možda negdje drugdje na nekom drugom frontu", ustvrdio je.

"Putin želi pokazati da su uspjeli vratiti teritorije koje je Ukrajina oslobodila nakon početka agresije. To bi se onda aktivno koristilo u informacijsko-psihološkim operacijama i akcijama", zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene