Premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras (Foto:AFP)
Premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras (Foto:AFP)

Grčki premijer Alexis Cipras od članova grčkog parlamenta zatražio je hitno glasanje o povjerenju njegovoj vladi, nakon ostavke koju je podnio ministar obrane Panos Kamenos, žestoki protivnik novog imena Makedonije koju bi grčki zastupnici uskoro trebali ratificirati.


"U parlamentu ćemo glasati o povjerenju vladi kako bismo riješili goruće probleme u zemlji", rekao je Cipras nakon što je prihvatio Kamenosovu ostavku.

Vezani članci Požar bjesni na Gran Canariji (Foto: AFP) Požar bjesni na Gran Canariji: "To je jedna od najbolnijih scena koje sam vidjela u svom životu'' Slika nije dostupna Pobjeda radikalne ljevice: Izlazak iz krize ili potonuće u kaos?

Grčka agencija ANA piše da bi glasanje o povjerenju trebalo početi već u utorak i završiti u četvrtak.

Ministar Kamenos, čija je desničarska stranka Neovisni Grci koalicijski saveznik premijera Aleksisa Ciprasa, već se dugo protivi dogovoru s Makedonijom potpisanom prošle godine.

Makedonija se po novom zove Sjeverna Makedonija.

"Pitanje imena Makedonije... ne dopušta mi da ne žrtvujem ministrovu stolicu", rekao je nakon sastanka s Ciprasom u nedjelju ujutro.

Dodao je da će iz vlade povući i šestero drugih ministara iz svoje stranke.

Kamenos smatra da se naziv Makedonija iz povijesnih razloga smije koristiti samo u Grčkoj. Njegova je stranka odlučila da neće dati povjerenje vladi. (Hina)