Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sve napetije

Zaoštravanje odnosa Rusije i Zapada: "Od ponedjeljka smo opet u hladnom ratu"

Vladimir Putin (Foto: Dnevnik.hr)
Vladimir Putin (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Vladimir Putin (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Rusija i Velika Britanija nastavljaju s međusobnim optužbama oko trovanja bivšeg ruskog špijuna. Odnosi Rusije i Zapada sve su napetiji i to uoči predsjedničkih izbora koji se u Rusiji održavaju u nedjelju. Nameće se pitanje ima li jedno s drugim ikakve veze?

Velika Britanija ne prestaje s optužbama na račun Rusije. Sada otvoreno prozivaju predsjednika Vladimira Putina zbog pokušaja ubojstva bivšeg ruskog špijuna nervnim otrovom Novičok.

Pročitajte i ovo Predsjednički izbori u Rusiji Predsjednički izbori FOTO Posljednji je dan izbora u Rusiji, održavaju se i na okupiranim ukrajinskim teritorijima: Oporba pozvala ljude na prosvjed, strahuje se od uhićenja Ukrajinske bespilotne letjelice pogodile rusku rafineriju Napad bespilotnim letjelicama VIDEO Ukrajinski dronovi pogodili rusku rafineriju nafte, izbio je veliki požar

"To je nervni otrov koji je Rusija razvila i ilegalno skladištila, a sada ga upotrijebila protiv bivšeg agenta. Kremlj ga je identificirao kao legitimnu metu. Nedavno je i sam Vladimir Putin na televiziji rekao da takve ljude treba otrovat", rekao je Boris Johnson, britanski ministar vanjskih poslova.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg poručuje da Rusija podcjenjuje britanske saveznike. Analitičari procjenjuju kako su potezi zapada zapravo povezani s predsjedničkim izborima u Rusiji, koji se održavaju u nedjelju. Sigurnu pobjedu Putina ne mogu spriječiti, ali zato mogu nešto drugo.

''Pokazati Rusima u ovom kratkom roku što ih čeka u idućih šest godina ako odaberu njega, i da ustvari razmisle kakvu Rusiju žele nakon njegovog mandata", kaže politička analitičarka Jelena Jurišić.

Upravo zbog izbora, smatra profesorica Jurišić, Rusija još nije objavila protumjere na britansko protjerivanje 23 ruska diplomata. No, kada izbori prođu... ''U određenom smislu od ponedjeljka smo opet u hladnom ratu", kaže Jurišić.

Što to znači za Hrvatsku? ''Za sada nema naznaka da bi naša politika bila na koji način drugačija od europske i ako glavne članice EU i NATO-a krenu u smjeru izolacije, pa možda čak i nekakvog puta prema zamrzavanuju ili ukidanju diplomatskih odnosa, to se onda može očekivati i od nas", kaže Jurišić.

Dok se čeka da ruski izbori prođu, otvaraju se nove istrage. Britanci će istraživati ubojstvo ruskog poduzetnika u Londonu. Nikolaj Gluškov je ugušen u svome stanu prije tri dana.

Njegovo ubojstvo zasad se ne povezuje s pokušajem ubojstva bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala u Solzburiju.

I Rusija otvara istragu, oko napada na Juliju Skripal. Kao kolateralna žrtva i kći bivšeg agenta zbog nervnog otrova bori se za život.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene