Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzrok smrti još nije poznat

Ruski prebjeg pronađen mrtav u Engleskoj: Prijatelj oligarha iz Rusije je pobjegao zbog straha od Kremlja

Nikolai Gluškov (Foto: LinkedIn/Nikolai Gluškov)
Nikolai Gluškov (Foto: LinkedIn/Nikolai Gluškov) Foto: LinkedIn/Nikolai Gluškov
Ruski prebjeg i blizak prijatelj preminulog oligarha Borisa Berezovskog pronađen je mrtav u svom domu u Londonu. Nikolaija Gluškova, starog 68 godina, u ponedjeljak navečer mrtva su pronašli njegovi prijatelji i obitelj. Uzrok smrti još nije poznat.

Nikolai Gluškov tijekom 1990-ih radio je za državnu zračnu liniju Aeroflot te automobilsku kompaniju čiji je vlasnik bio Boris Berezovski. Godine 1999. Berezovski je zbog neslaganja s Vladimirom Putinom pobjegao u Ujedinjeno Kraljevstvo, a Gluškov je optužen za pranje novca i prijevaru, zbog čega je u zatvoru proveo pet godina.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih

Gluškov je živio u Londonu, gdje je dobio politički azil. Godine 2011. sudu je predao dokaze u procesu koji je Berezovski vodio protiv ruskog oligarha Romana Abramovića, koji je u dobrim odnosima s Kremljom.

Gluškov je rekao da ga je Putinova administracija pretvorila u "taoca" jer je htjela natjerati Berezovskog da proda svoju TV postaju ORT, izvještava The Guardian.

Berezovski je Abramovića optužio za prijevaru u iznosu od pet milijardi dolara (oko 30 milijardi kuna) te tvrdio da su '90-ih bili partneri u naftnoj kompaniji Sibneft, što je Abramović zanijekao. Sutkinja Justice Gloster je te tvrdnje odbacila te rekla da je Berezovski "namjerno neiskren".

Gluškov je bio nezadovoljan presudom pa je uložio službenu žalbu, pozvavši se na "pristranost". U međuvremenu, Berezovski je nestao iz javnog života. U ožujku 2013. pronađen je mrtav u stanu svoje bivše žene u Engleskoj. Policija je zaključila da je riječ o samoubojstvu.

Gluškov nije vjerovao da se Berezovski sam ubio

Gluškov je rekao da je iznimno skeptičan kada je u pitanju zaključak o uzrocima smrti. "Ja sam siguran da je Boris ubijen. Posjedujem drugačije informacije od onih koje su objavljene u medijima", rekao je.

Dodao je da je velik broj ruskih prebjega, uključujući Berezovskog i Aleksandra Litvinjenka, umrlo pod misterioznim okolnostima. "Boris je ugušen. Ili je to napravio sam ili uz pomoć nekoga. Ja ne vjerujem da je riječ o samoubojstvu."

Gluškov je nekoliko mjeseci nastavio istraživati okolnosti smrti Berezovskog. Priznao je da su se neposredno prije nje svađali. Prije pet godina Gluškov je prijatelju poslao e-mail u kojem je pisalo: "Imam nove činjenice koje su jako bitne."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene