Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima poruku i za EU

Vučić održao presicu o incidentu na Kosovu: "To je bio oružani i banditski upad etnički čistih Albanaca"

Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva/AFP)
Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva/AFP) Arhiva/AFP
Aktualno Galerija +0 Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva/AFP) Galerija 1/1 >>
Srpski predsjednik Aleksandar Vučić na presici nije štedio riječi o incidentu s dugim cijevima na sjeveru Kosova.

"Danas su bez prava i suprotno briselskom, i sporazumu, i dogovoru... na svaki način pokušali pokazati da ih ti sporazumi ne obvezuju i što je još bolje, da za neobvezivanje tih sporazuma imaju podršku, prije svega, svojih zapadnih saveznika", poručio je Vučić.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Ponosni kum Vučić objavio fotografiju sa svojim kumčetom s Kosova: "Junak, ne plače uopće" Aleksandar Vučić sukobi u susjedstvu Vučić poručio da neće izručiti Radoičića, a Kurti ponovio da je Srbija pokušala izazvati rat

"Današnjim aktom, a dogodilo se slijedeće, u operaciju u kojoj je sudjelovalo između 110 i 130 pripadnika specijalnih policijskih snaga iz tri grupacije, svi naoružani dugim cijevima, zauzeli su pristupne prometnice, sve objekte u blizini obale jezera Gazivode i brutalno maltretirali više osoba, četiri osobe priveli i zadržali, a da za niti jednu od tih stvari nisu imali nikakav razlog i nikakvo pravo", doao je.

"Oni nemaju što tražiti na sjeveru Kosova s dugim cijevima", istaknuo je srpski predsjednik.

"Prekršili su..."

Vučić je nastavio tako da je pobrojao što je sve kosovsko vodstvo prekršilo pa tako je naveo i članak 9. briselskog sporazuma, jer je po tom članku, naglasio je Vučić, potpuno jasno tko zapovijeda regionalnom policijom u četiri općine na sjeveru Kosova.

"Prekršen je zapovjedni lanac, a Srbi niti na koji način nisu bili obaviješteni", naglasio je.

Za kosovske specijalce rekao je da su svi do jednog bili albanske nacionalnosti i da nisu imali veze s kosovskom policijom na sjeveru.

Ponovio je da je riječ o "oružanom i banditskom upadu", čiji su protagonisti bili etnički čisti Albanci.

Vučić je nadalje naveo kako je prekršen i sporazum o slobodi kretanja i to članak 1. tog sporazuma.

Nadalje je istaknuo kako je prekršena i UN-ova rezolucija 1244., na koju se niti oni, niti njihovi zapadni saveznici odavno ne obaziru.

Vučić navodi da je prekršen i vojno-tehnički sporazum, u više točaka, poebno u ulozi zapovjednika KFOR-a i pogotovo u njihovoj zadaći da osiguravaju mir, stabilnost te da osiguraju smanjenje neprijateljskih aktivnosti na Kosovu.

Dva uvjeta: "Za ovaj prvi me nije briga..."

Vučić je rekao da su kosovski specijalci imali najmanje 12 snajperista raspoređenih na brdima oko jezera Gazivode.

Srpski predsjednik podsjetio je na dva uvjeta prema kojima je kosovska specijalna policija mogla biti na sjeveru Kosova. Prvi je uz dozvolu NATO saveza, a drugi je uz potpuno odobrenje lokalne zajednice. "Jesu li imali odobrenje NATO-a, ne znam i iskreno, nije me briga. Drugi uvjet je u potpunosti prekršen, a nije riječ o alternativnim, već kumulativnim uvjetima", naglasio je Vučić.

"Danas se vidjelo da srpska suza nema roditelja, da se moramo sami o sebi brinuti, da se naš narod nema na koga osloniti, osim na sebe i svoju srpsku državu", poručio je Vučić.

Poruka za EU

Što se tiče reakcija iz EU-a na događaj u Gazivodama, Vučić je poručio da to "radije ne bi komenirao".

"Pozvali su sve strane na suzdržanost. Od čega da se mi suzdržimo? To je moje pitanje za EU... Ili bi se vi trebali suzdržati, barem od licemjerja, ako možete", rekao je.

Vučić je na kraju iostaknuo da je za Srbiju najvažnija sigurnost srpskog naroda, a da će se za sve ostalo Srbija sama pobrinuti. Zahvalio se pripadnicima srpske vojske i policije.

"Što se Albanaca tiče, mi s njima želimo dugotrajni mir, ali taj dugotrajni mir ne može nastati na temeljima pogroma i progona srpskog naroda i na politici dugih cijevi koje ćemo primjenjivati svaka dva mjeseca ili kad nam se učini da bi nam to moglo donijeti neku političku korist ili da možda napravimo novo ravnotežno stanje", rekao je Vučić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene