Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O vrućoj temi

"Čeka nas komplicirana situacija, ne vidim kompromisno rješenje": Vučić o Kosovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbiju čeka komplicirana situacija na Kosovu poslije 21. studenog kad Priština namjerava početi naplatu kazni Srbima koji ne budu imali RKS tablice na vozilima, izjavio je u petak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, naglasivši da Priština ima podršku Njemačke i Velike Britanije.

"Teško je pronaći racionalan prijedlog ako znate da Kosovo ima zaštitu veoma moćnih zemalja, rekao je Aleksandar Vučić novinarima srbijanskih medija na Pariškom mirovnom forumu, uz tvrdnju da Priština može "raditi što hoće, jer će uvijek imati njemačku i britanski podršku".

Vučić se ranije u petak, na marginama Foruma, sastao s šefom eurodiplomacije Josepom Borrellom i posebnim predstavnikom EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a središnja točka razgovora bila je kriza na Kosovu, potaknuta namjerom vlade Albina Kurtija da primijeni odluku o preregistriranju tablica izdanih u Srbiji.

Beograd tu odluku samatra "protupravnom" i suprotnom Briselskom sporazumu o normalizaciji odnosa, potpisanom pod pokroviteljstvom EU-a u travnju 2013.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz između Srbije i Kosova Napetosti na granici Pobuna Srba na sjeveru Kosova zbog spora oko registracija: "Ne prijetimo nikome, već želimo sačuvati mir i stabilnost"

"Priština ne želi Srbe u svom sustavu, nego ih želi protjerati s Kosova, a netko ju u tome podržava. Ne vidim mogućnost kompromisnog rješenja", kazao je Vučić, ocijenivši da se Priština odbija ponašati sukladno međunarodnom pravu. Ustvrdio je da "pojedini u Europi čekaju da Srbija napravi grešku, kako bi svalili krivinju na Beograd".

Vučić je odbacio ideju da se o Zajednici srpskih općina (ZSO) raspravlja u okviru francusko-njemačkog plana za Kosovo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Raste napetost "Vojska Srbije u stanju je pripravosti": Vučić je naredio da se podigne razina borbene spremosti

Službeni Beograd ustrajava u zahtjevima da kosovske vlasti ispune svoju obvezu iz Briselskog sporazuma i formiraju ZSO, a od EU-a traži da tome bude jamac ili da priopći da taj sporazum više ne vrijedi kao dio procesa normalizacije odnosa dviju strana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene