Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izašao u javnost

Rješenje odnosa Beograda i Prištine? Procurio prijedlog Njemačke i Francuske o pitanju statusa Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić Foto: Afp
U javnost je procurio francusko-njemački sporazum, kojim je predviđeno konačno rješenje pregovora Beograda i Prištine po pitanju statusa Kosova.

Francusko-njemački sporazum, kojim se želi riješiti status Kosova, procurio je u javnost, objavila je Nova.rs. Verziju do koje je došao spomenuti portal, dodaju, bit će podložna izmjenama i dopunama.

Pročitajte i ovo Xhelal Svecla Sudionici su identificirani Kosovski ministar unutarnjih poslova priziva podnošenje tužbe protiv napadača u Banjskoj: "Ta skupina bavila se kriminalnom djelatnošću i ranije" Poruke, cvijeće i svijeće ispred škole za ljude ubijene u beogradskoj školi Očajno razdoblje za susjede Dvije tragedije urezale su se u tkivo moralno posrnule Srbije, a pamti se i diplomatski rolerkoster s Hrvatskom

Članak 1.

Кosovo i Srbija će razvijati normalne, dobrosusjedske odnose međusobno zasnovane na jednakim pravima.

Članak 2.

Кosovo i Srbija će se rukovoditi zajedničkim težnjama ka članstvu u EU.

Članak 3.

U skladu sa SSP-om (Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju) koji su potpisale obje strane, Кosovo i Srbija će sve sporove između sebe rješavati isključivo mirnim putem i suzdržat će se od prijetnje ili upotrebe sile. Oni ponovo potvrđuju nepovredivost sada i u budućnosti granice koja postoji između njih i obavezuju se da će u potpunosti poštovati teritorijalni integritet jednih drugih.

Članak 4.

Кosovo i Srbija polaze od pretpostavke da nijedna od dvije strane ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi niti djelovat u njeno ime.

Članak 5.

Кosovo i Srbija će promovirati mirne odnose na Zapadnom Balkanu i doprinijeti regionalnoj sigurnosti i saradnji u Europi.

Članak 6.

Кosovo i Srbija postupaju uz uzajamno poštovanje nadležnosti svake strane.

Članak 7.

Кosovo i Srbija izjavljuju spremnost da reguliraju praktična i humanitarna pitanja u procesu normalizacije svojih odnosa. Oni će zaključivati sporazume u cilju razvoja i unapređenja na osnovu ovog Ugovora i na obostranu korist saradnje u oblasti ekonomije, nauke i tehnologije, saobraćaja, pravosudnih odnosa, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, sporta, životne sredine. zaštite, i u drugim područjima. Detalji su dogovoreni u Dopunskom protokolu.

Članak 8.

Кosovo i Srbija razmjenjuju stalne misije. Oni se osnivaju u sjedištu odgovarajuće Vlade. Praktična pitanja u vezi sa uspostavljanjem misija bit će obrađena posebno.

Članak 9.

Кosovo i Srbija su suglasni da ovaj Ugovor neće utjecati na bilateralne i multilateralne međunarodne ugovore i sporazume koje su oni već zaključili ili se na njih odnose.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene