Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAST OD 6 POSTO

Hrvatskoj raste BDP, a klizimo u tehničku recesiju: Europskoj uniji inflacija došla do grla

Devetomjesečni rat u Ukrajini ostavio je snažan trag na europskom gospodarstvu. Energetska kriza i visoka inflacija utječu na standard građana. No Hrvatska se konačno može pohvaliti da je u vrhu Europske unije po rastu BDP-a.

Europska komisija objavila je jesensku ekonomsku prognozu. Hrvatskoj se predviđa gospodarski rast od šest posto ove godine i po tome je u vrhu Europske unije. Ispred su samo Irska, Portugal i Slovenija.

Unatoč ohrabrujućim podacima, očekuje se da će u posljednjem kvartalu ove i prvom kvartalu sljedeće godine, Hrvatska ući u tehničku recesiju, a rast BDP-a u sljedećoj godini bit će samo jedan posto. Što se tiče inflacije, ove godine bi trebala dosegnuti 10.1 posto, a sljedeće godine pasti na šest i pol posto.

"Neizbježno, posljedice rastućih cijena energije i galopirajuće inflacije, sada uzimaju svoj danak i pred nama su teški mjeseci", upozorio je povjerenik za gospodarstvo EK Paolo Gentiloni te dodao: "Ako mi kao Europljani možemo ostati ujedinjeni, moći ćemo uspješno proći ovo izazovno razdoblje čineći ga kraćim i izaći snažniji."

Nezadovoljstvo diljem Europske unije

Zbog loše gospodarske situacije raste nezadovoljstvo diljem Europske unije. Nizu prosvjeda pridružili su se i stanovnici najsiromašnije zemlje članice. Bugari traže veće plaće kako bi se ublažila visoka inflacija.

A u Njemačkoj se pokušavaju suočiti s mogućnošću nestanka struje zbog aktualne energetske krize.

"Ako nestane struje, onda apsolutno više ništa ne radi. Moramo shvatiti što to 'ništa ne radi' stvarno znači, jer to obuhvaća od poziva hitnim službama do nestanka svjetla na ulicama“, kazala je nezadovoljna Birgitt.

U jednoj od najbogatijih članica Unije, stanovnicima se nude besplatni tečajevi na kojima mogu doznati kako se ponašati i što učiniti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene