Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnik Nove TV

Cvrtila: Pred Rusijom je veliki sigurnosni izazov!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je profesor Vlatko Cvrtila, dekan veleučilišta Vern, stručnjak za sigurnost i geopolitiku.

Ovakvi napadi Rusiji više nisu rijetkost, ali nakon dva teroristička napada u dva dana – ima li ovo možda još neko značenje?

Sigurno ima, točno je da to nije nešto novo što se dogodilo u Rusiji. Gotovo svake godine Rusija ima nekoliko terorističkih napada koji su vezani uz različite aktivnosti koje Rusija kao država ima u Kavkaskom prostoru. Međutim, ovo nisu 'obični' napadi jer su vrlo blizu Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju i, na neki način, šalju poruku da Rusija nije sigurna kao država, odnosno da bi teško mogli osigurati onu razinu sigurnosti koja je potrebna za takve Olimpijske igre.

Baš uoči Sočija, pred Rusijom je ogroman sigurnosni izazov. Što možemo očekivati?

Da, veliki je sigurnosni izazov. Međutim, Rusija kao država i njezin sigurnosni sektor su u povijesti pokazali da imaju sposobnosti rješavati ovakve probleme, odnosno ovakve izazove. Oni su već davno prije kada su dobili mogućnost organiziranja Zimskih olimpijskih igara, organizirali veliki sigurnosni aparat koji bi trebao služiti za onu razinu sigurnosti koja je potrebna.

Međutim, ovi događaji sada ipak ukazuju da bi moglo biti određenih problema. No, ja sam gotovo uvjeren da će Rusija učiniti sve da te igre prođu u potpunom redu jer je to njima izuzetno važno. Oni su zato igre i uzeli – da bi pokazali da su država koja to može organizirati, da bi se pokazali u svijetu kao jedna od moćnijih država i to je njima prevažno, tako da će sigurno poduzeti sve pa čak i neke nedemokratske sigurnosne metode koje će osigurati da te igre prođu bez problema.

Što sve ovo znači osobno za Vladimira Putina koji je lobirao da Sočij dobije Olimpijske igre?

Puno znači za njega i on bi jako želio da to prođe bez poblema. Ne samo zato što bi time pokazao da je Rusija sposobna za takve stvari. Preko Zimskih olimpijskih igara, ali i preko svega što je on napravio u 2013. godini, prije svega vezano uz Siriju, on je pokazao da je Rusija sposobna sudjelovati u rješavanju vrlo ozbiljni međunarodnih problema.

Dakle, ako bi se sada dogodilo nešto što bi destabiliziralo Rusiju u kontekstu Zimskih olimpijskih igara, onda bi to umanjilo onaj imidž moći koji Rusija želi. On će sigurno učiniti sve da te igre prođu bez problema, on je već sada napravio puno toga da bi popravio imidž Rusije – sjetimo se samo puštanja na slobodu političkih zatvorenika Pussy Riot, Hodorkovskog, itd., da bi popravio ne samo svoj imidž, nego i imidž Rusije u kontekstu nečega što je u Olimpijskom pokretu vrlo važno. Dakle, pristup slobodi, ljudksim pravima, sportskom duhu, kompromisu, itd. Njemu je jako važno da to prođe bez problema.
 
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Napad na Odesu Brojne štete VIDEO Raketni napad na Odesu: Četiri osobe su poginule, puno je ozlijeđenih, gori dvorac Harryja Pottera Leonid Volkov Nastavlja borbu "Htjeli su od mene napraviti šniclu!" Nekoliko sati prije nego što je brutalno napadnut čekićem, izrekao proročanske riječi

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene