Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon o žurnom izdavanju ruskih putovnica Ukrajincima koji žive u pobunjeničkim pokrajinama na istoku Ukrajine, objavio je Kremlj u srijedu.


Odluka je izazvala kritike Europske unije i Kijeva. Kremlj je objavio dugačku listu stanovnika koji su pogodni za stjecanje ruskih putovnica po žurnom postupku unutar tri mjeseca, uključujući i one koji žive u "određenim područjima" u ukrajinskim regijama Doneck i Luhansk.

Vezani članci Petro Porošenko (Foto: AFP) Porošenko moli Merkel za pomoć: "Putin se vidi kao car, Ukrajinu želi za koloniju!" Vladimir Putin (Foto: Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP ) Putin se prvi put oglasio o sukobu u Kerču, evo kako je opravdao postupanje ruske mornarice

Zakon stupa na snagu 1. svibnja od trenutka potpisivanja. Pobunjenici su se pobunili protiv vlasti ukrajinske vlade u istočnim regijama Doneck i Luhansk 2014. nedugo nakon što je svrgnut proruski predsjednik tijekom pobune u Kijevu.

Moskva, koja je iste godine anektirala ukrajinski poluotok Krim, je prema dokazima koje je prikupio Reuters, omogućila vojnu pomoć separatistima na istoku dok su ruski dužnosnici poricali pružanje bilo kakve materijalne podrške.

Prošli tjedan, Putin je rekao da nema ničeg spornog u tome da se pojednostave pravila o izdavanju ruskih putovnica Ukrajincima iz pobunjeničkih regija. (Hina)

Dvosatna drama na pučini: Helikopterom spasili ribara kojemu je pozlilo na brodu