Ruski predsjednik Vladimir Putin govori na konferenciji za novinare posljednjeg dana Foruma za pojas i cestu u Pekingu (Foto: AFP)
Ruski predsjednik Vladimir Putin govori na konferenciji za novinare posljednjeg dana Foruma za pojas i cestu u Pekingu (Foto: AFP) Foto: Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin govorio je u ponedjeljak o "zajedničkom državljanstvu" između Rusije i Ukrajine, nekoliko dana nakon što je razljutio Kijev predloživši ubrzano izdavanje ruskih putovnica Ukrajincima.


"Ako se u Ukrajini budu davale putovnice Rusima i ako ćemo ih mi u Rusiji davali Ukrajincima, prije ili kasnije doći će do očekivanog rezultata, imat ćemo zajedničko državljanstvo", rekao je nakon jedne svečanosti u Moskvi.

Vezani članci Volodimir Zelenskij (Foto: AFP) Ukrajinski predsjednik o mogućnosti rata s Rusijom: "To je najgora stvar koja se može dogoditi, no ta mogućnost postoji" Ruski predsjednik Vladimir Putin Rusi grade novi grad na krajnjem istoku: Putin otkrio ime novog industrijskog centra s 300 tisuća stanovnika

"To treba pozdraviti", dodao je šef Kremlja i pozdravio na ukrajinskom.

Putin je to izjavio dok promatrači pozorno prate razvoj odnosa između Moskve i Kijeva nakon što je u Ukrajini na predsjedničkim izborima pobijedio politički neiskusan komičar Volodimir Zelenskij.

Umjesto da mu čestita, Putin je prošlog tjedna potpisao uredbu kojom stanovnicima separatističkih regija na istoku Ukrajine olakšava dobivanje ruskog državljanstva. U subotu je rekao da to namjerava ponuditi svim Ukrajincima.

Kijev i Europska unija su osudili te najave i optužili ruskog predsjednika da pokušava destabilizirati zemlju tijekom prijelaznog razdoblja.

Neki strahuju da bi podjela putovnica mogla poslužiti kao opravdanje za ruske vojne akcije zbog nazočnosti ruskih građana u Ukrajini.

U odgovoru je Volodimir Zeleneskij rekao da će Kijev dati "ukrajinsko državljanstvo osobama svih naroda koji pate pod autoritarnim i korumpiranim režimima", posebice u Rusiji.

Putin je u ponedjeljak ponovio da Ruse i Ukrajice smatra "bratskim narodima".

"Mislim da se radi o jednom narodu s kulturnim, lingvističkim i povijesnim specifičnostima", dodao je.

Ukrajina i Rusija prolaze kroz duboku krizu nakon što je Moskva 2014. pripojila ukrajinski poluotok Krim i izbijanja sukoba sa separatistima, za koje Kijev i Zapad drže da ih podržava Rusija.

(Hina)