Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AKCIJA HGSS-a i HRZ-a

Dvosatna drama na pučini: Helikopterom spasili ribara kojemu je pozlilo na brodu

Spašavanje s brodice (Foto: HGSS)
Spašavanje s brodice (Foto: HGSS) HGSS
Aktualno Galerija Spašavanje s brodice (Foto: HGSS) Spašavanje s brodice (Foto: HGSS) Foto: HGSS Spašavanje s brodice (Foto: HGSS) Spašavanje s brodice (Foto: HGSS) Foto: HGSS Spašavanje ribara s brodice (Foto: HGSS) Spašavanje ribara s brodice (Foto: HGSS) Foto: HGSS +0 Spašavanje s brodice (Foto: HGSS) Galerija 1/4 >>
U akciji u kojoj su, uz posadu vojnog helikoptera, sudjelovali pripadnici gorske službe spašavanja u utorak je spašen ribar s plovila 70 kilometara udaljenog od otoka Visa. Akcija je trajala gotovo dva sata, a unesrećeni je prevezen u Klinički bolnički centar Split.

U utorak u poslijepodnevnim satima s koče "Kordika dva" poslan je poziv u pomoć zbog sumnje na srčani udar kod jednog člana posade.

Pročitajte i ovo Policajci spašavali migrante iz nabujale Save - 3 Akcija u čamcima FOTO Policajci spašavali migrante iz nabujale Save, zapeli na otoku usred rijeke Prizori tijekom akcije spašavanja Besana noć HGSS-ovci spašavali unesrećenog vozača quada: Poklopilo ga vozilo

HGSS navodi da je koča u tom trenutku bila udaljena oko 17 nautičkih milja sjeverozapadno od otoka Jabuke (70 km od otoka Visa), pa je iz Splita helikopterom HRZ-a u akciju spašavanja krenuo tim od šest letača spašavatelja HGSS-a.

Na brod se iz helikoptera spustio jedan spašavatelj s nosilima. Nakon što je ribar pripremljen za transport helikopter ga je podigao i krenuo prema Splitu. Ribaru je već u helikopteru pružena medicinska skrb, te je dolaskom u Split predan u bolnicu.

''Ova akcija, koja je bila izrazito teška zbog otpuhivanja broda snažnim rotorom helikoptera, koji je sat vremena bio nad njim, primjer je izvrsne suradnje i osposobljenosti spašavatelja HGSS-a i vrsnih pilota HRZ-a za koje je ovo bio uistinu zahtjevan zajednički podvig i jedinstvena akcija zbog činjenice da do sada nikad nisu radili evakuaciju s manjeg plovila'', navodi HGSS u priopćenju.

U spašavanju je, među ostalima, sudjelovao i kapetan satnik Davor Furčić. ''Odmah po dolasku u zonu rada pronašli smo poziciju brodice koja se kretala uz veće valove te smo odlučili spustiti spašavatelja HGSS-a u košari namijenjenoj za akcije spašavanja na moru. Bilo je vrlo zahtjevno, jer se radilo o otvorenom moru bez orijentira te smo svu pažnju morali usmjeriti na brodicu i njezine gornje dijelove, na jarbol i platformu, kako bi na što sigurniji način krenuli s izvlačenjem unesrećenog.

Kružili smo oko brodice na visini od oko 20 metara i uspjeli izvući unesrećenog u košari, a nakon njega i spašavatelja te krenuli prema Firulama. Zajedno sa spašavateljima HGSS-a dali smo sve od sebe i na kraju kada vratimo cijeli film unatrag najvažniji trenutak bio je kada smo živog čovjeka predali u liječničke ruke'', ispričao je Furčić.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene