Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvadeset godina na vlasti

Putinu je imidž uvijek bio najvažniji, a pandemija koronavirusa nanijela mu je dosad najveći udarac

Dvadeset godina vlasti Vladimira Putina - 5
Dvadeset godina vlasti Vladimira Putina - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dvadeset godina vlasti Vladimira Putina - 1 Dvadeset godina vlasti Vladimira Putina - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dvadeset godina vlasti Vladimira Putina - 5 Dvadeset godina vlasti Vladimira Putina - 5 Foto: DNEVNIK.hr Dvadeset godina vlasti Vladimira Putina - 2 Dvadeset godina vlasti Vladimira Putina - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dvadeset godina vlasti Vladimira Putina - 3 Dvadeset godina vlasti Vladimira Putina - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Dvadeset godina vlasti Vladimira Putina - 4 Galerija 1/7 >>
Na čelu Rusije već je dva desetljeća Vladimir Putin. Pandemija koronavirusa pridonijela je padu njegove popularnosti, i ona je sada najmanja otkako je i formalno došao na vlast, na kojoj je uvijek brižno njegovao imidž.

Već dvadeset godina Vladimir Putin dominira politikom u Rusiji. U tome mu je zasigurno pomogao i besprijekoran imidž. Bilo da je pecao gol do pasa, igrao hokej ili svirao glasovir, uvijek je bio na čelu.

Pročitajte i ovo Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi"

Vladimir Putin formalno je postao predsjednik Rusije prije točno dvadeset godina. Kao vršitelj dužnosti tu je ulogu preuzeo već 31. prosinca prethodne godine kad se povukao dotadašnji predsjednik Boris Jeljcin.

Upravo je on pomogao strelovitu napretku bivšeg agenta KGB-a imenujući ga premijerom u kolovozu 1999., uz riječi: "On će biti u stanju ujediniti one koji će obnoviti veliku Rusiju u 21. stoljeću."

Prvi korak na tom putu bila je Čečenija. Odmetnutu rusku republiku slomio je vojnom silom. Obnovljenu rusku vojnu moć nastavio je demonstrirati kratkotrajnim ratom s Gruzijom, aneksijom Krima i uplitanjem u sukob u Ukrajini te intervencijom u Siriji.

Put je krčio silom i zveckanjem oružja

To ga je dovelo u sukob sa Zapadom, koji je Rusiji uveo sankcije. Ali Putin je svojoj zemlji vratio status velesile.

"Novi sustav zapravo nema ograničenja udaljenosti. Kao što vidite u videu, sposoban je napadati ciljeve preko Sjevernog i Južnog pola. Sarmat je moćno oružje. Nijedan sustav, čak ni budući raketni obrambeni sustavi nisu mu prepreka zbog njegovih karakteristika", hvalio je svoje oružje Putin.

Modernizaciju vojske omogućio je gospodarski uzlet na valu rasta cijena nafte. Putin je slomio i samovolju oligarha. Oni koji ga nisu slušali završili su u zatvoru. Neki protivnici vlasti izgubili su i život, poput novinarke Politkovskaje, odbjeglog agenta Litvinenka ili oporbenog političara Nemtsova.

Preslika je to sovjetskoga doba, prema kojemu Putin ne skriva naklonost. Tako je jednom izjavio da je kolaps Sovjetskog Saveza bila najveća geopolitička katastrofa stoljeća. "Za ruski narod to je bila prava drama. Ušteđevine građana su izbrisane i stari ideali uništeni", rekao je tada.

Imidž mu je bio sve

Brižno je njegovao imidž. Predstavljao se kao svestrani sportaš koji poznaje borilačke vještine, skija, igra hokej. Bio je avanturist koji jaše, peca, roni, ali i brižni zaštitnik okoliša. Spašavao je ždralove i tigrove. Jednog je na poklon dobio za rođendan.

Zbog Ustavnih ograničenja između 2008. i 2012. privremeno je predsjedničku fotelju zamijenio premijerskom. Trenutačni predsjednički mandat istječe mu 2024. Ali Putin je ove godine pokrenuo ustavne promjene koje bi mu mogle omogućiti još dvanaest godina na vlasti.

Odluku o tome trebali su donijeti ruski građani na referendumu. Međutim, zbog pandemije koronavirusa glasanje je odgođeno. Ostaje vidjeti hoće li koronavirus utjecati i na Putinov ostanak na vlasti.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene