Vladimir Putin (Foto: Dnevnik.hr)
Vladimir Putin (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Ruski oporbeni političar i bivši premijer oštro je kritizirao prijedlog izmjena ustava predsjednika Vladimira Putina kojim se, kaže Mikhail Kasjanov, nastoji povećati moć dugogodišnjeg lidera.


"Postoje 22 amandmana. Dva su takozvana "socijalna". Ostalih 20 povezano je s jednom stvari - jačanjem predsjedničke moći", rekao je Mikhail Kasjanov, ruski premijer od 2000. do 2004., radiju Echo of Moscow.

Vezani članci Vladimir Putin i Mihail Mišustin Putin odredio, Duma ga mora potvrditi: Novi ruski premijer bit će samozatajni šef porezne uprave Vladimir Putin Stručnjak objasnio veliku Putinovu slagalicu za Rusiju poslije 2024.: Neće biti ni predsjednik, ni premijer, ali ostaje na vrhu

Putin, koji je na vlasti kao predsjednik ili premijer dva desetljeća, predložio je niz amandmana tijekom svog govora o stanju nacije prošlog mjeseca rekavši kako je potrebna reforma ustava.

Neke izmjene uključuju jačanje ovlasti premijera i savjetodavnog Državnog vijeća, što je potaknulo nagađanja da bi Putin mogao razmišljati o premještaju na bilo koji od tih položaja po završetku predsjedničkog mandata za četiri godine.

Čelnik oporbene Stranke narodne slobode Kasjanov tvrdi da su prijedlozi o jačanju tih funkcija samo "naklapanja", a prava namjera jačanje Putinova autoriteta. (Hina)