Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Rimu

Vatikan najavio susret Pape i čelnika Anglikanske crkve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatikan je najavio da će se papa Benedikt XVI. u studenom sastati s canterburyjskim nadbiskupom i to bi bio njihov prvi susret otkako je Katolička crkva olakšala razočaranim anglikancima da se obrate na katoličanstvo.

Vatikanski glasnogovornik otac Federico Lombardi u petak je rekao da će se duhovni vođa anglikanske zajednice, koja ima 77 milijuna pripadnika, nadbiskup Rowan Williams, susresti s Papom za posjeta Rimu radi konferencije na rimskom Papinskom sveučilištu. Susret je vrlo važan jer je prvi otkako je 20. listopada Vatikan najavio novu strukturu za konzervativne anglikance koji se žele obratiti.

Pročitajte i ovo Čuvari Kristova groba Velika tradicija U Betini se održava običaj čuvanja Kristova groba: Pazi se na svaki detalj, a biti dio toga posebna je čast Fra Stjepan Brčina Opleo i po muškarcima VIDEO Pogledajte govor franjevca: "Ona od sebe napravi mačku idola da pola sela trči za njom. Dečki, važno je da ste oprezni, da vam se svašta ne podvali"

Vatikanska inicijativa mogla bi potaknuti da na katoličanstvo prijeđu stotine tisuća anglikanskih vjernika, desetci biskupa i tisuće anglikanskih svećenika koji su u braku. Konzervativnim anglikancima, koji se protive zaređenju žena za svećenike i homoseksualaca za biskupe, bit će dana njihova vlastita struktura u Katoličkoj crkvi i bit će im dopušteno da se obrate kao pojedinci, župe pa čak i cijele biskupije.

Neki smatraju da Papa pokušava tako kapitalizirati duboke podjele među anglikancima. Najveća skupina koja bi mogla reagirati na vatikansko otvaranje jest Tradicionalna anglikanska zajednica (TAC). Po procjenama ima oko 400.000 pripadnika i još je prije nekoliko godina zatražila od Vatikana da se masovno priključi katoličanstvu. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene