Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Ukrajini

Vapaji ruskih vojnika: "Upucat će nas ako se odbijemo boriti! Rusi koriste zabranjeno fosforno streljivo

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Novinari tvrde da je Rusija u utorak upotrijebila zabranjeno fosforno streljivo.

S ruskih položaja jučer je ispaljeno streljivo s bijelim fosforom, javili su novinari AFP-a s mjesta događaja. Dva projektila ispaljena su u razmaku od pet minuta na područje u blizini grada Časiv Jar u istočnoj Ukrajini.

Svjedoci su čuli zviždanje projektila i vidjeli eksplozije izazvane municijom koja je ispuštala male goruće kuglice bijelog fosfora. Lopte su zapalile raslinje s obje strane ceste na površinu koja je jednaka veličini nogometnog igrališta. 

Novinari AFP-a rekli su da su najbliže kuće udaljene oko 200 metara. Oružje koje sadrži fosfor nije dopušteno koristiti protiv civila, ali se prema Ženevskoj konvenciji može koristiti protiv vojnih ciljeva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prvi put zajedno Opet akcija na nebu! NATO-ovi avioni presreli ruski zrakoplov, tenzije su na vrhuncu

Ukrajina je optužila Rusiju za korištenje oružja s bijelim fosforom, uključujući i protiv civila, ali Moskva to kategorički demantira, piše Sky News.

Drama se događa i na ruskoj strani. Ruski vojnici otkrili su da će biti upucani na licu mjesta ako ne budu surađivali, tvrdi međunarodna obavještajna zajednica InformNapalm, koja je presrela ruske radiorazgovore. Tvrdi da su trupe prisiljene na borbu pod prijetnjom da će ih njihova strana ubiti ako odbiju uključiti se u borbu. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi oblik vojne pomoći Poljska otkrila kada će u Ukrajinu poslati svoje borbene avione

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini veliki gubici Putin više ne zna što bi: Prvi vagoni puni žena iz ruskih zatvora stigli u Ukrajinu

U jednom takvom razgovoru, zapovjednik naređuje grupi ruskih vojnika da krenu u ofenzivu - ili riskiraju da će biti pogođeni.

"Oni koji ne krenu u ofenzivu bit će strijeljani na licu mjesta. Bez ikakve kritike. Prenesite dalje, ako ne krenete naprijed, cijela će grupa biti u nevolji", navodno je rekao zapovjednik. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene