Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi oblik vojne pomoći

Poljska otkrila kada će u Ukrajinu poslati svoje borbene avione

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Poljska bi mogla isporučiti borbene zrakoplove MiG-29 Ukrajini za četiri do šest tjedana, rekao je u utorak premijer Mateusz Morawiecki što znači da su saveznici sve bliže dogovoru o novom obliku vojne pomoći Kijevu u obrani od ruske agresije.

Poljska je i ranije naznačila da je spremna slati sovjetske MiG-ove no kako su neke saveznice oprezne nije bilo jasno koliko će potrajati da ti avioni i stignu do Ukrajine.

"To je moguće za 4 do 6 tjedana", rekao je premijer Mateusz Morawiecki na konferenciji za novinare. Prošli četvrtak je vijest o poljskoj spremnosti da šalje MiG-ove potvrdio na sastanku Europske unije i slovački ministar obrane Jaroslav Nađ. Vrijeme je da i Slovačka odluči hoće li slati te borbene avione Ukrajini, rekao je Nađ tom prilikom.

Članice NATO-a koje su nekada bile u sastavu komunističkog bloka, poput Poljske i Slovačke, vrlo su glasne zagovornice Kijeva od početka ruske invazije 24. veljače 2022.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini veliki gubici Putin više ne zna što bi: Prvi vagoni puni žena iz ruskih zatvora stigli u Ukrajinu

Upravo je uvjeravanje Varšave pomoglo nagovoriti europske saveznike da Ukrajini doniraju teško oružje poput tenkova, a čemu se sve donedavna protivila Njemačka.

Poljska je Ukrajini poslala 14 tenkova Leopard, njemačke proizvodnje. Slanje tog oružja trećoj strani uvjetovano je privolom Berlina.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Moldaviji Destabilizacija zemlje Policijski agent se ubacio u skupinu koju vodi moldavski Rus: "Uhićeni su došli s preciznim planom"

Na pitanje koliko će MiG-ova 29 Varšava poslati, predstojnik ureda poljskog predsjednika Pawel Szrot odgovorio "zasigurno" ne 14 komada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene