Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

UN upozorava: Ilegalni imigranti sve češće u zatvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ilegalni imigranti sve češće završavaju u zatvoru iako ne počine nikakav zločin, a pritvaranje je uočeno jednako u državama sjevera i juga, objavila je UN-ova radna skupina.

'Sada svi pribjegavaju pritvaranju osoba koje imaju nereguliran boravišni status, kako na sjeveru tako i na jugu. Takav je trend zabrinjavajući', izjavila je predsjednica radne skupine Leila Zerrougui.

Pročitajte i ovo Grupa azijskih imigranata sjedi na klupi u Sao Teotoniju Važan primjer Zemlja emigranata postala je useljenička destinacija: ''Novac je dobar, posao je dobar i budućnost je dobra'' Potresni prizori u Indoneziji (Foto: AFP) - 5 Hitan plan pomoći UN traži 50,5 milijuna dolara za hitnu pomoć Indoneziji

'Imigranti, koji nemaju riješen boravišni status nisu ni kriminalci ni sumnjivci, a njihovo pritvaranje moralo bi biti izuzetak, a ne pravilo', naglasila je Zerrougui u izvješću pred Vijećem za ljudska prava UN-a na zasjedanju u Ženevi. 

Sjeverne zemlje sve češće pribjegavaju pritvaranju ilegalnih imigranata jer su potpisale sporazume da će zaustaviti seljenje stanovništva prema sjeveru, ili zato jer su suočene s masovnim dolaskom stranaca, piše u izvješću.

'Europa problem pokušava riješiti potpisivanjem sporazuma o readmisiji (takve ugovore su primjerice sklopile Španjolska i Mauritanija, te Libija i Italija) ali ilegalni imigranti svejedno završavaju u pritvoru', kazala je predsjednica.

Na jugu je sve prisutniji trend kriminaliziranja ilegalnih ulazaka u neku zemlju, rekla je predsjednica i citirala primjer Angole gdje pojedini ilegalni imigranti mogu ostati u zatvoru dvije ili tri godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene