Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon duge bolesti umrla Betty

Umrla majka Terryja Foxa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Betty Fox, majka kanadskog trkača Terryja Foxa, svjetskog simbola hrabre borbe protiv raka, umrla je u petak nakon duge bolesti, objavila je Zaklada Terryja Foxa kojoj je tri desetljeća bila na čelu.

Bolujući od raka kostiju od svoje 18. godine, mladi atletičar Terry Fox postao je poznat u čitavom svijetu kada je 1980. s prostetičkom nogom krenuo u 'maraton nade' s jedne kanadske obale na drugu s ciljem skupljanja sredstava za borbu protiv bolesti.

Cilj mu je bio dobiti dolar od svakog Kanađanina, ali je morao odustati od utrke po čitavoj zemlji zbog metastaza u plućima nakon što je pretrčao više od 5300 km u 143 dana. Umro je sljedeće godine, 28. lipnja 1981., u 22. godini.

Njegova majka Betty i jedan od njegove braće Darrell osnovali su tada Zakladu Terryja Foxa koja je organizira godišnje humanitarne utrke u zemljama diljem svijeta s ciljem prikupljanja novca za istraživanje borbe protiv raka. Inspirirani herojstvom mladog sunarodnjaka, već se na prvoj utrci 1981. godine okupilo 300 tisuća Kanađana. Danas se utrke održavaju u više od 50 zemalja i u njima sudjeluje više milijuna ljudi. U Hrvatskoj je prva utrka Terryja Foxa održana 2000. u Zagrebu i od tada se održava svake godine.

Nekoliko kanadskih uglednika i političara odalo je u petak počast Betty Fox ističući energiju koju je unosila u održavanje sinovljeva projekta i u borbi protiv raka. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene