Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hladnoratovske igrice

Uhićenje američkog novinara u Rusiji povezano sa špijunskim parom koji je razotkriven u Sloveniji

Evan Gershkovich
Evan Gershkovich Foto: Afp
Američki novinar Evan Gerskovich uhićen je u Rusiji pod optužbama za špijunažu. Pravi razlog, ipak bi mogao imati veze s nedavnim uhićenjem špijunskog para u Sloveniji, a ne njegovim "tajnim zadacima nespojivim s novinarskim radom".

Dopisnik američkog lista Wall Street Journal Evan Gershkovich uhićen je 30. ožujka u Ekaterinburgu. Nedugo nakon toga FSB je objavio da je uhićen zbog posla nespojivog s novinarskim radom, odnosno da se bavio špijunažom. Detalji optužbe i dokazi se drže u tajnosti, a novinar će biti u pritvoru do 29. svibnja. Maksimalna kazna za kontraobavještajnu djelatnost u Rusiji je 20 godina.

Jedine fotografije, prikazuju Evana kako ga izvlače iz kombija u zloglasni moskovski zatvor Lefortovo. Neki izvještaji govore da su mu agenti FSB-a navukli džemper preko glave dok su ga izvodili iz restorana kako bi usporili vijest o njegovom uhićenju.

Pročitajte i ovo Kremlj strog potez Rusija uhitila američkog novinara: "Uhvaćen je na djelu"

Ovaj događaj učinit će ga prvim američkim novinarom koji je uhićen za špijunažu u Rusiji još od doba Hladnog rata. Pokazuje to i da niti jedan novinar, pa čak ni strani izvjestitelj s akreditacijom od strane Vlade, u zemlji više nije siguran.

Međutim, upravo u hladnoratovskoj maniri, njegovo uhićenje moglo bi biti tek strateški potez kako bi ruske vlasti spasile svoje špijune koji su nedavno uhićeni i to ni manje ni više, nego u Sloveniji. 

Pripadnici slovenske obavještajne službe Sova krajem 2022. uhitili su dvoje ruskih špijuna koji su s argentinskim putovnicama živjeli u Ljubljani. Par je imao lažne identitete - Maria Mayer i Ludwig Girsch, a zbog "posla" su putovali i u Zagreb. Je li Mayer posjetima Hrvatskoj samo štitila paravan vlasnice umjetničke galerije ili je obavljala špijunske zadatke, ne zna se. Kao što smo ranije pisali, supružnici u zatvoru ne otkrivaju ništa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Obavještajci u susjedstvu Nitko, pa čak ni njihova djeca nisu znala da su supružnici iz Ljubljane zapravo ruski špijuni: "Poslom" dolazili i u Zagreb

Ipak, ruske vlasti su priznale da se radi o njihovim obavještajcima, zbog čega se pretpostavlja da su krenule zakulisne igre o razmjeni zatvorenika. Novaya Gazeta prenosi izvještaj neovisnog istraživačkog novinara Andreja Zaharova koji tvrdi da je uhićenje Gershkovicha povezano s nedavnim uhićenjem u Sloveniji i da je Gershkovich samo pijun koji će rusima naknadno poslužiti za razmjenu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene