Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Venecuelanske vlasti uhitile su vođu jednog od kolumbijskih narko kartela Hermagorasa Gonzaleza, poznatog po nadimku "Debeli Gonzalez", za kojega su u SAD-u ponudili nagradu od pet milijuna dolara jer ga se sumnjiči za krijumčarenje velikih količina kokaina u tu državu.


Iz venecuelanske vlade izvijestili su u nedjelju da je policija Gonzaleza uhitila u subotu, nedaleko od granice s Kolumbijom, a tamošnji mediji javljaju da je u akciji uhićeno i 48 osoba koje navodno pripadaju kolumbijskoj paravojnoj skupini.

Vezani članci Slika nije dostupna Chavez: Uhitili smo kolumbijskog narko baruna Slika nije dostupna Uhićen vojni zapovjednik afganistanskih talibana

Po tvrdnjama američkog State Departmenta, Gonzalez je na čelu kolumbijskog Guajira kartela, za kojega se sumnja da iz Europe preko Venecuele krijumčari oružje za paravojne marksističke skupine u Kolumbiji.

Washington je često optuživao venecuelanskog predsjednika Huga Chaveza da ne čini dovoljno kako bi spriječio kolumbijske narko kartele u krijumčarenju droge preko Venecuele, a Chavez je 2005., nakon optužbi za špijunažu, prekinuo suradnju s američkim službama za borbu protiv droge.

Odbio je sa SAD-om potpisati sporazum o suradnji na suzbijanju droge, iako Venecuela često izručuje osobe koje SAD sumnjiče za krijumčarenje droge.

Gonzalezov odvjetnik Freddy Ferrer izjavio je da njegov klijent, budući da je rođen u Venecueli, po zakonima te države ne može biti izručen SAD-u. "Riječ je o nezakonitom i nelegitimnom uhićenju", kazao je.

U SAD-u, pak, tvrde da je Gonzalez Kolumbijac.