Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Sloveniji traje opći štrajk upozorenja. Štrajka 200 tisuća zaposlenih nezadovoljnih propalim pregovorima sindikata i poslodavaca. Sindikati su tražili rast plaća sukladan inflaciji koja je u Sloveniji prošle godine iznosila oko šest posto.


Sindikati zahtijevaju od poslodavca usklađenje plaća s inflacijom koja je počela sredinom prošle godine, a nastavlja se i početkom ove, te prelazi šest posto.

Vezani članci Maske, ilustracija Sud u Kopru: Kažnjavanje zbog nenošenja maske nema pravnog temelja Koronavirus u Sloveniji Epidemiolozi uputili poruku građanima: Susjedi nedavno ublažili stroge mjere, već četvrti dan broj novozaraženih u porastu

Opći štrajk upozorenja odvijao se uglavnom u tvrtkama tekstilne, kožne i kemijske industrije, a u trgovini su na nekoliko sati zaposleni proveli samo "bijeli štrajk", upozoravajući među ostalim kupce na svoje probleme. 

Od javnih službi protestu su se, ali samo simbolički pridružili zaposleni na autocestama, a štrajkali su i u nekim energetskim i komunalnim tvrtkama. Sindikati zaposlenih u državnim i javnim službama s vladom kao poslodavcem već su postigli prošlog mjeseca dogovor o povećanju plaća kojim je štrajk izbjegnut.