Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vlada osudila

U Njemačkoj razotkrivena krajnje desna skupina koja je planirala napasti džamije: ''To je zastrašujuće''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka vlada osudila je u ponedjeljak zastrašujuće planove za napade na džamije širom zemlje koje je pripremala jedna krajnje desna skupina. Vlada obećava da će džamije biti zaštićene.

"To što je otkriveno zastrašujuće je, da se jasno pokaže da se jedna skupina tako radikalizirala tako brzo", rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Bjoern Gruenewaelder na redovitoj konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Cesta, ilustracija Kao i prije 50 godina Panika u Njemačkoj, od ljeta je moguća velika promjena u prometu Ruski i kineski ministar vanjskih poslova Strateško partnerstvo Dvije velesile ojačale veze: "Nastavljamo suradnju..."

"Važno je da ta mjesta za bogoštovlje budu zaštićena", dodao je.

"Misija je države osigurati slobodno prakticiranje religije u zemlji bez opasnosti i prijetnja", istaknuo je glasnogovornik vlade Steffen Seibert.

Dvanaestorica članova krajnje desne skupine uhićena su u petak širom zemlje i smještena u pritvor pod sumnjom da su pripremala terorističke napade.

Osumnjičeni su da su planirali napasti džamije za vrijeme molitvi, po uzoru na napad u Christchurchu na Novom Zelandu, u kojem je u ožujku 2019. ubijena 51 osoba u dvije džamije, što je bilo uživo prenošeno na internetu.

Osumnjičeni vođa skupine, poznat vlastima koje su ga pratile već mjesecima, iznio je te planove na sastanku sa suradnicima prošli tjedan.

Istražitelji su za to doznali zahvaljujući doušniku ubačenom u njihove redove, prenijeli su njemački mediji. Skupina je planirala napade na džamije u "desetak" njemačkih regija.

Među 12 privedenih, četvorica su osumnjičena da su vodeći članovi skupine, a ostala osmorica da su im pružala financijsku i logističku potporu.

Svi su njemački državljani, a među njima je i jedan policajac iz Sjeverne Rajne-Vestfalije koji je suspendiran s dužnosti. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene