Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nije se izjasnio o krivnji

Proširena optužnica protiv novozelandskog monstruma: Tarrant optužen za 50 ubojstava i 39 pokušaja ubojstava

Brenton Tarrant (Foto: screenshot)
Brenton Tarrant (Foto: screenshot) Foto: Screenshot
Novozelandska policija proširila je optužnicu protiv australskog ekstremista Brentona Tarranta (28) koji je u napadu na dvije džamije u Christchurchu ubio pedeset ljudi.

Tarrant je prvotno optužen za ubojstvo, no sudac je rekao kako će se broj optužnica neizbježno povećati. Sada je optužen za 50 točaka optužnice za ubojstvo i 39 optužbi za pokušaj ubojstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ročište u Christchurchu Oči u oči s odgovornim za masakr na Novom Zelandu: "Dok sam ležao pod tijelima, mislio sam da ću umrijeti" Brenton Tarrant (Foto: Arhiva/AFP) Ubio više od 50 ljudi Monstrum s Novog Zelanda nakon uhićenja postavljao pitanja od kojih se ledi krv u žilama

Australac se prvi put na sudu pojavio u subotu, 16. ožujka. Nije se izjasnio o krivnji, niti je zatražio puštanje uz kauciju.

Tarrant je 15. ožujka ušao u džamiju Al Nnoor oko 13:30 prema lokalnom vremenu, kada se odvijaju popodnevne molitve muslimana, te je otvorio paljbu. Ispalio je više od 100 hitaca samo unutar džamije. Sa sobom je imao najmanje šest pušaka. Napadač je potom sedam minuta vozio do sljedeće džamije u predgrađu Linwood u kojoj je nastavio svoj masakr.

Tarrant je 36 minuta nakon prve dojave o napadu uhićen u vozilu u kojemu je, prema policiji, bilo improviziranih eksplozivnih naprava.

Napad, koji je premijerka Jacinda Ardern opisala kao teroristički čin, najgori je mirnodopski zločin na Novom Zelandu koji je podigao sigurnosnu prijetnju na najvišu razinu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene