Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privremeno primirje

Ne nazire se kraj sukobima u Sudanu: Borbe traju već tjednima, na snagu stupio prekid vatre

Kartum
Kartum Foto: Afp
Sudanski glavni grad Kartum relativno je bio miran u subotu ujutro kad je na snagu stupio 24-satni prekid vatre uz posredovanje SAD-a i Saudijske Arabije, pružajući mogućnost za humanitarnu pomoć i predah od intenzivnih borbi.

Kratko primirje uslijedilo je nakon niza kršenja prekida vatre između sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu potporu (RSF), čija je borba za vlast prerasla u nasilje prije osam tjedana izazvavši humanitarnu krizu.

Pročitajte i ovo Sukobi u Sudanu Ostavljeni na milost i nemilost Muškarca tri puta upucali, žena invalid ostala u kući i umrla od gladi: "Baku ne mogu ni pokopati"

SAD i Saudijska Arabija rekli su da dijele frustraciju zbog kršenja prekida vatre u izjavi u kojoj su objavili najnovije primirje, te su zaprijetili da će prekinuti pregovore, koji su se posredno nastavili, ako se borbe nastave.

Borbe koje su počele 15. travnja pretvorile su gradsko područje uključujući Kartum i njegove sestrinske gradove Bari i Omdurman u ratnu zonu i dovele do sukoba u sudanskim regijama Darfuru i Kordofanu na zapadu.

Pročitajte i ovo Sukob u Sudanu Rat generala Humanitarna kriza u Sudanu: "Zabrinjava nas učinak prelijevanja krize na susjedne zemlje"

Prije početka primirja u 6 ujutro (4 sata GMT), stanovnici su izvijestili o ispaljivanju protuzračnih projektila u južnom Kartumu i okrugu Šarg el-Nilu, koji je također zabilježio zračne napade.

Zbog borbi raseljeno je više od 1,9 milijun ljudi, od kojih je 200.000 ili više prešlo granicu s Egiptom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene