Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobili privremeni smještaj

Vlada donijela odluku: Poznato gdje će biti smješteni evakuirani Hrvati i članovi njihovih obitelji iz Sudana

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Vlada je u petak održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku o pružanju pomoći u prihvatu i smještaju hrvatskih državljana i članova njihovih obitelji evakuiranih iz Sudana.

Vlada je donijela Odluku o pružanju pomoći u prihvatu i smještaju hrvatskih državljana i članova njihovih obitelji evakuiranih iz Sudana.

Nakon izbijanja ratnih sukoba u toj državi prošli mjesec, nekolicina hrvatskih državljana obratila se službi vanjskih poslova sa zamolbom za evakuacijom odnosno pružanjem konzularne pomoći pri izlasku iz Sudana i dolasku u Hrvatsku.

Zamolba za pomoć obuhvaća i članove njihovih obitelji od kojih neki imaju samo sudansko državljanstvo, navodi se u priopćenju Vlade.

Pročitajte i ovo Sudan KRHKO PRIMIRJE U SUDANU Paravojska zauzela laboratorij za zarazne bolesti: "Ovo ga može pretvoriti u mikrobombu"

Kako se radi o hrvatskim obiteljima koje u Hrvatskoj ne posjeduju nekretninu niti članove obitelji kod kojih bi se mogli smjestiti pojavila se potreba za osiguranjem smještaja za evakuirane obitelji.

Ustupit će im nekretnine u vlasništvu države

Vlada će zadužiti Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo znanosti i obrazovanja za realizaciju prihvata, osiguranje smještaja, materijalnih i drugih prava evakuiranih hrvatskih državljana i članova njihovih obitelji.

Pročitajte i ovo Sukob u Sudanu Više od 500 ubijenih Sukob u Sudanu ne pokazuje znakove popuštanja

Ustupit će im se na korištenje nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske. Navedene nekretnine ustupaju se na korištenje privremeno odnosno dok evakuirani hrvatski državljani i članovi njihovih obitelji ne budu u mogućnosti financirati se iz vlastitih izvora prihoda, a najduže na rok od godinu dana", dodaje se u priopćenju Vlade.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene