Uznemiravanje, ilustracija
Uznemiravanje, ilustracija Foto: Getty Images

Indijski najviši sudac suočio se s pozivima na ostavku u srijedu nakon što je rekao optuženom silovatelju da se oženi žrtvom, školarkom, da izbjegne zatvor.


Više od 5000 ljudi potpisalo je peticiju kojom se zahtijeva da vrhovni sudac Sharad Arvind Bobde podnese ostavku nakon što je silovatelju rekao na saslušanju: "Ako se hoćete oženiti njome, možemo Vam pomoći. Ako ne, gubite posao i idete u zatvor."

Bobdeovi komentari izazvali su bijes i potaknuli aktivistice za ženska prava da podijele otvoreno pismo u kojemu pozivaju na njegovu ostavku, koje je potpisalo 5200 osoba, rekla je aktivistica Vani Subramanian.

Prema pismu, čovjek je optužen da je djevojčicu vrebao, vezao, začepio joj usta i višekratno je silovao, a onda joj zaprijetio da će je zaliti benzinom i zapaliti i ubiti njezina brata.

"Time što ste predložili ovom silovatelju da oženi žrtvu, Vi, vrhovni suče Indije, pokušali ste osuditi žrtvu da je doživotno siluje mučitelj koji ju je natjerao na pokušaj samoubojstva", poručuje se u pismu.

Strašni rekordi u seksualnom nasilju u središtu su međunarodne pozornosti od grupnog silovanja 2012., kad je grupa nasilnika silovala i ubila studenticu u autobusu u Delhiju. Žrtve redovno trpe seksistički tretman policije i sudova, uključujući i to što ih se potiče da se udaju za svoje napadače u tzv. kompromisnim rješenjima.

Pismo je također privuklo pozornost na još jedno saslušanje u ponedjeljak na kojem je Bobde navodno doveo u pitanje može li seks oženjenog para ikad biti smatran silovanjem.

"Suprug može biti brutalan muškarac, ali može li čin seksualnog odnosa između zakonito vjenčanih supružnika biti silovanje?", rekao je. "Ti komentari ne samo da legitimiraju sve vrste seksualnog, tjelesnog i duševnog nasilja supruga nego i normaliziraju mučenje koje Indijke trpe u brakovima bez ikakvih zakonskih mogućnosti", navodi se u pismu aktivista za ljudska prava.

Gerard Depardieu Gerard Depardieu optužen za silovanje 22-godišnje glumice i kćeri obiteljskog prijatelja

Željko Prigorac Načelnik Lasinje zbog silovanja osuđen na dvije godine zatvora. Sutkinja: "Odvratno i odbojno"

Silovanje počinjeno u braku u Indiji ne smatra se kaznenim djelom. Bobde nije odgovorio na kritike. Njegov prethodnik Ranjan Gogoi najviše je rangirana osoba u Indiji koja se suočila s reakcijom #MeToo nakon što ga je bivša djelatnica optužila za seksualni napad.

Oslobođen je 2019. nakon interne istrage, što je izazvalo prosvjede u zemlji. Prema podacima indijske vlade i UNICEF-a iz 2018., koje je prenio BBC, u Indiji je svaka dva i pol sata silovano jedno dijete mlađe od 16 godina, a svakih 13 sati silovano je dijete mlađe od deset godina. Prije navršene 18. godine u Indiji je udano 240 milijuna djevojaka.