Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šokantna sudska presuda

Diranje djeteta preko odjeće nije seksualno uznemiravanje? ''Potrebni su stroži dokazi i ozbiljni navodi'', a silovanja u toj zemlji prijavljuju se svakih 16 minuta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud u Indiji presudio je da diranje djeteta preko odjeće ne predstavlja seksualno zlostavljanje, te time izazvao bijes širom zemlje i frustrirao borce koji se bore protiv široko rasprostranjenog seksualnog zlostavljanja žena i djece.

Presudom prošlog tjedna sudac Višeg suda u Bombaju Pushpa Ganediwala utvrdio je da 39-godišnjak nije kriv za seksualno nasilje nad 12-godišnjakinjom jer joj nije skinuo odjeću, što znači da nije bilo kontakta s kožom. Prema sudskim dokumentima, muškarac je dijete doveo u svoju kuću u prosincu 2016. pod izgovorom da joj je dao guavu. Dok je bio tamo, dirao joj je prsa i pokušao ukloniti donje rublje, stoji u presudi.

Proglašen je krivim za seksualno zlostavljanje i na nižem sudu osuđen na tri godine zatvora, ali se potom žalio Višem sudu. U presudi od 19. siječnja sudac Ganediwala utvrdio je da njegov čin "ne bi spadao u definiciju seksualnog napada", koja predviđa najmanje tri godine zatvora, a koja se može produljiti na pet godina.

"S obzirom na strogu prirodu kazne predviđene za kazneno djelo, prema mišljenju ovog suda potrebni su stroži dokazi i ozbiljni navodi", rekao je. Indijski Zakon o zaštiti djece od seksualnih prijestupa iz 2012. godine ne navodi izričito da je kontakt s kožom potreban da bi se počinio zločin seksualnog napada.

Sudac Ganediwala oslobodio je optuženika za seksualno zlostavljanje, ali ga je osudio zbog manje optužbe za uznemiravanje i osudio na godinu dana zatvora. "Temeljno je načelo kaznene sudske prakse da kazna za kazneno djelo bude proporcionalna težini kaznenog djela", rekao je.

Indijci su se na društvenim mrežama oglasili nakon što je puštena odluka Visokog suda u Bombaju kako bi se preispitala logika sudske odluke, koja postavlja novi presedan. Nacionalno povjerenstvo za žene priopćilo je kako planira pokrenuti pravni spor protiv presude koja će, kako je rečeno, imati "kaskadni učinak na razne odredbe koje uključuju sigurnost i zaštitu žena".

Karuna Nundy, odvjetnica Vrhovnog suda Indije, najvišeg suda u zemlji, pozvala je na prekvalifikaciju sudaca koji su donosili presude "potpuno suprotne utvrđenom zakonu" i osnovnih prava. Na osnovu službenih podataka iz 2018. godine, silovanje žene prijavljuje se svakih 16 minuta. Nakon slučaja 2012. godine kada je 23-godišnji student silovan i ubijen u autobusu u New Delhiju uvedene su zakonske reforme i strože kazne.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna prozvan i hrvatski redatelj Pogledajte snažnu poruku srpske voditeljice o kojoj bruji cijela regija: ''Mi šutimo kada ne bismo smjeli''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pozvala sve da prijave predatore Dekanica dramske Akademije o optužbama za seksualno zlostavljanje: ''Ovakvih prigovora nikada nismo imali. Sve ću učiniti da zaštitim studente''

No slučajevi silovanja visokog profila nastavili su se. Prošle godine mnogi su izazvali bijes, uključujući slučajeve 13-godišnje djevojčice koja je silovana i pronađena zadavljena na polju te 86-godišnjakinje koja je navodno silovana dok je čekala mljekara.

Aktivisti su ukazali na tekuća pitanja u pravosudnom sustavu. Prema indijskom pravnom sustavu, na primjer, seksualno zlostavljanje transrodne osobe izriče maksimalnu kaznu od dvije godine zatvora.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene