Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nismo zaboravili!

Psovke i uvrede zbog EPK-a, godine života u smradu i Titov brod koji nikako da se obnovi... Što su Riječanima obećavali prije četiri godine, a što je doista ispunjeno

Aktualno Galerija Nismo zaboravili - Rijeka, lokalni izbori 2017. Nismo zaboravili - Rijeka, lokalni izbori 2017. Foto: DNEVNIK.hr Nismo zaboravili - Rijeka, lokalni izbori 2017. Nismo zaboravili - Rijeka, lokalni izbori 2017. Foto: Dnevnik.hr/DNEVNIK.hr Nismo zaboravili - Rijeka, lokalni izbori 2017. Nismo zaboravili - Rijeka, lokalni izbori 2017. Foto: DNEVNIK.hr Nismo zaboravili - Rijeka, lokalni izbori 2017. Nismo zaboravili - Rijeka, lokalni izbori 2017. Foto: DNEVNIK.hr +1 Nismo zaboravili - Rijeka, lokalni izbori 2017. Galerija 1/6 >>
Lokalni izbori sve su bliže. 16. i 30. svibnja građani će imati priliku izaći na birališta i izabrati tko će voditi njihove županije, gradove i općine sljedeće četiri godine. Uoči izbora portal DNEVNIK.hr donosi serijal tekstova pod nazivom "Nismo zaboravili", u kojem ćemo se podsjetiti koja su sva obećanja političari dali uoči izbora 2017. godine te što je ostvareno, a koja su obećanja ostala neispunjena.

U prvom članku podsjetit ćemo se kako je protekla borba za vlast u najvećoj hrvatskoj luci i što se sve obećalo stanovnicima Rijeke. Za fotelju gradonačelnika prije četiri se godine borilo sedam kandidata, a u drugi krug ušli su SDP-ov Vojko Obersnel te nezavisni Hrvoje Burić.

Pročitajte i ovo Lokalni izbori, ilustracija SVI IDU U DRUGI KRUG Prebrojeni svi listići: Pogledajte kako nakon izborne noći stoje stvari u četiri velika grada Izlazne ankete Rijeka Više kandidata za drugi krug Izlazne ankete za gradonačelnika Rijeke: Zasad je puno neizvjesnosti, SDP nikad lošiji

Vojko Obersnel odnio je uvjerljivu pobjedu s 55,59 posto glasova. Riječane su tada mučili problemi sa stadionom koji je u međuvremenu dovršen, obnovom broda Galeb te cijenama grijanja, a u kampanji se često spominjalo kako bi sve Rijeka mogla profitirati od projekta Europska prijestolnica kulture.

Obersnel i Burić u programu Nove TV sučelili su se 29. svibnja 2017., a u nastavku pročitajte što je sve obećano, a što ispunjeno.

Obersnel se hvalio milijunima briselskih eura za Europsku prijestolnicu kulture, no grandiozne planove poremetila je pandemija koronavirusa. Unatoč svemu, manifestacija je ipak održana, no umjesto kulturnih događanja medijima su više dominirali prijepori zbog umjetničkih instalacija s crvenom zvijezdom te nepravilnosti koje je pronašla državna revizija.

Zbog projekta Europske prijestolnice kulture pale su i psovke i uvrede, pa je tako Obersnel na sjednici Gradskog vijeća izvrijeđao nezavisnu vijećnicu Ivonu Milinović nakon što je ustvrdila kako su supružnici zaposlenika gradske uprave dobivali autorske honorare za svečano otvorenje EPK-a i da je to krajnje dvojbeno.

Nismo zaboravili - Rijeka, lokalni izbori 2017. Nismo zaboravili - Rijeka, lokalni izbori 2017. Foto: DNEVNIK.hr

Gradonačelnik je izgubio živce te joj je s mjesta na kojem sjedi poručio da "ne sere", no situacija je ubrzo dodatna eskalirala.

"Dajte se koncentrirajte, ili ste opet na visokim štiklama pa to utječe na vaše raspravljanje?!" vikao je Obersnel, a njegov su verbalni istup odmah su osudili i HDZ i Obersnelov SDP te brojne udruge.

Na listi obećanja našla se i obnova broda Galeb.

Obnova Galeba prema obećanjima trebala je biti gotova 2020. godine. Brod koji je Ministarstvo kulture proglasilo kulturnim dobrom Republike Hrvatske lani je iz Rijeke dotegljen iz brodogradilišta Dalmont d.d. u Kraljevici na dokovanje u brodogradilište Viktor Lenac u Martinšćici, gdje se izvodi čitav niz radova, kako bi se brod obnovio i naposljetku pretvorio u brod muzej. Obnova i opremanje trebali bi biti gotovi do kraja travnja ove godine.

Nismo zaboravili - Rijeka, lokalni izbori 2017. Nismo zaboravili - Rijeka, lokalni izbori 2017. Foto: DNEVNIK.hr

Razbacivalo se i najavama kako će se zaustaviti iseljavanje iz Rijeke, no brojni lokali u centru grada i dalje su prazni, baš kao i stanovi u kojima nitko ne živi jer su ljudi otišli. Brojni Riječani i dalje se žale na čistoću grada i plaža, kao i loše upravljanje otpadom.

Vječni je problem i smrad s Marišćine koji unatoč brojnim obećanjima i dalje guši stanovnike općine Marčelj, koji su postali zatvorenici u vlastitim domovima. Nisu pomogle ni smjene direktora, kao ni apeli očajnih stanovnika.

Nismo zaboravili - Rijeka, lokalni izbori 2017. Nismo zaboravili - Rijeka, lokalni izbori 2017. Foto: DNEVNIK.hr

Smrad s Marišćine vjerojatno će se i ove godine naći u fokusu političara koji će obećanjima rješavanja desetljeće dugog problema pokušati prikupiti koji politički poen.

Nismo zaboravili - Rijeka, lokalni izbori 2017. Nismo zaboravili - Rijeka, lokalni izbori 2017. (Foto: DNEVNIK.hr)

Što su sve građanima Rijeke obećali političari, pogledajte u priloženom videu. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene