Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Turska: Tužitelj traži zabranu vladajuće stranke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni turski tužitelj zatražio je danas zabranu vladajuće AK stranke zbog protusvjetovnog djelovanja te da se premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu i predsjedniku Abdullahu Guelu zabrani političko djelovanje, objavio je predsjednik Ustavnog suda Hasim Kilic.

Kilic je potvrdio da je u petak od glavnog tužitelja Prizivnog suda primio tužbu u kojoj se traži zabrana Erdoganove Stranke pravde i razvoja (AKP) zbog "djelatnosti uperene protiv svjetovnog ustroja vlasti".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Turski sud odbacio zahtjev za zabranom vladajuće stranke Slika nije dostupna Turska: Vladajući osudili sudsku odluku o zabrani nošenja marame

"Uz zahtjev zabrane stranke imamo i zahtjev za zabranu političkog djelovanja za 71 osobu" na pet godina, dodao je. "Na vrhu popisa jesu imena Recepa Tayyipa Erdogana, Abdullaha Guela i Buelenta Arinca (bivšeg predsjednika parlamenta)".

Dopredsjednik AKP-a, stranke na vlasti u Turskoj, Mehmet Mir Dengir Firat nazvao je u petak zabranu njegove stranke napadom na demokraciju.

"Meta u ovoj stvari nije AKP, već turska demokracija i turski narod", rekao je Firat na tiskovnoj konferenciji u sjedištu stranke.

Glavni tužitelj turskog Vrhovnog suda predao je u petak Ustavnom sudu zahtjev za zabranu Stranke pravde i razvoja zbog "djelatnosti protiv svjetovnog ustroja vlasti", potvrdila je novinska agencija Anatolija.

Ustavni sud je ovlašten da zabranjuje političke stranke.

Odluka glavnog tužitelja Vrhovnog suda dolazi u trenutku kada su AKP, proistekao iz islamističkog pokreta, i jedna oporbena stranka izglasali u parlamentu reformu kojom se dopušta nošenje islamskog rupca na sveučilištima, zabranjeno prije desetak godina na temelju odluke Ustavnog suda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene