Obavijesti Pretražite Navigacija
Pompeova nasljednica

Trumpova kandidatkinja Haspel prisegnula kao prva čelnica CIA-e

Gina Haspel (Foto: AFP)
Gina Haspel (Foto: AFP) Foto: Afp
Gina Haspel prisegnula je u ponedjeljak, u nazočnosti Donalda Trumpa i postala prva žena na čelu središnje obavještajne agencije (CIA) u kojoj je provela više od 30 godina.

Kazavši da je "iznimno ponosna" što je postala prva žena na čelu američke obavještajne agencije, Haspel je pohvalila "hrabrost" generacija žena koje su pomogle da ona danas preuzme ovu dužnost.

Pročitajte i ovo Gina Haspel (Foto: AFP) Veteranka agencije Prva žena na čelu CIA-e: Gina Haspel postala ravnateljica Središnje obavještajne agencije Gina Haspel (Foto: AFP) Gina Haspel Trump brani svoju spornu kandidatkinju za ravnateljicu CIA-e

"Ne bih danas stajala ovdje da nije bilo izvanredne hrabrosti i predanosti naraštaja (žena u CIA-i) koje su se suočavale sa stereotipima, rušile prepreke i otvorile vrata nama ostalima", rekla je Haspel obraćajući se djelatnicima agencije.

Pozvala je na povećanje broja agenata u prekooceanskim zemljama te istaknula da CIA mora povećati broj osposobljenih agenata koji vladaju stranim jezicima, ojačati prekoocenska partnerstva i uposliti "više naših agenata za strana područja".

"Mi smo inozemna obavještajna služba i to se mora odražavati u našim prioritetima i radnoj snazi", rekla je Haspel.

Senat je za Haspel glasao s 54 glasa 'za' i 45 'protiv' i tako potvrdio kandidatkinju Donalda Trumpa, 33-godišnju veteranku obavještajne agencije s dugom karijerom agenta i supervizora u CIA-inim tajnim operacijama.

Ona je zamijenila Mikea Pompea, koji sada obnaša dužnost državnog tajnika. Haspel je bila zamjenica u vrijeme dok je Pompeo bio direktor CIA-e, i od prošlog mjeseca privremena direktorica.Svečanosti su prisustvovali Trump, Pompeo i potpredsjednik Mike Pence.

Haspel je tijekom postupka potvrđivanja morala odgovarati na pitanja o okrutnim metodama ispitivanja koje je ta obavještajna agencija primjenjivala nakon terorističkog napada na New York i Washington 11. rujna 2001.,

CIA se više neće služiti tehnikama nasilnog ispitivanja uvedenima nakon 11. rujna koje se smatraju mučenjem, čak ni ako to naredi predsjednik, zajamčila je 9. svibnja u Kongresu Haspel. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene