Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u ponedjeljak iz Bijele kuće na "brzo" rješavanje sjevernokorejskog pitanja i prijetnje koju predstavljaju njezini nuklearni i balistički programi.


"Sjevernokorejski režim izvor je golemih problema i to je nešto za što će se trebati pobrinuti i to vjerojatno brzo", izjavio je američki predsjednik Donald Trump iz vrta Bijele kuće pored indijskog premijera Narendre Modija koji je u posjetu Washingtonu.

Vezani članci Ilustracija (Foto: AFP) Sjeverna Koreja tvrdi da stotine siročadi dobrovoljno rade u državnim rudnicima: ''Državi vraćaju tek milijunti dio ljubavi'' Donald Trump i Kim Jong Un (Foto: AFP) Washington tvrdi da je imao dobre pregovore s Pjongjangom u Švedskoj

Američki predsjednik zahvalio je indijskom čelniku što je "uveo nove sankcije protiv sjevernokorejskog režima" koji nastavlja program naoružanja iako ga je UN zabranio.

Sjevernokorejsko pitanje dodatno se zaoštrilo prošli tjedan nakon što je umro Otto Warmbier, američki student koji je vraćen u SAD u komi nakon 18 mjeseci koje je proveo u zatvoru u Sjevernoj Koreji.

Trump je taj slučaj nazvao skandaloznim, a Pjongjang mu je odgovorio da se radi o američkoj klevetničkoj kampanji.

Sjeverna Koreja bit će na dnevnom redu ovotjednog sastanka u Washingtonu između Trumpa i novog južnokorejskog predsjednika Moon Jae-Ina, koji se zalaže za dijalog sa sjevernim susjedom.

Uoči tog susreta, Pjongjang je naglasio kako je Trump sličan Adolfu Hitleru, te da utjelovljuje "nacizam 21. stoljeća".

Trump "slijedi Hitlerovu diktatorsku politiku" čiji je cilj podijeliti svijet na dvije kategorije, "prijatelje i neprijatelje" kako bi se opravdalo gušenje ove druge kategorije, kaže službena agencija KCNA. (Hina)