Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trovanje bivšeg špijuna

U istrazi sudjeluje više od 250 ljudi: Tragovi nervnog agensa pronađeni i u restoranu i pubu

Sergej i Julija Skripal (Foto: AFP)
Sergej i Julija Skripal (Foto: AFP) Foto: Afp
Tragovi kontaminacije nervnim agensom kojim su otrovani bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova kći pronađeni su u restoranu i u pubu u Salisburyju u kojima su bili 4. ožujka, izvijestile su u nedjelju britanske zdravstvene vlasti.

Svim gostima restorana i puba koji su u nedjelju 4. ožujka između 13.30 i njihova zatvaranja u ponedjeljak u njima boravili zdravstvene vlasti iz opreza preporučuju da operu odjeću koju su tada imali na sebi te dezinficiraju predmete što su ih imali sa sobom.

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov (Foto: AFP) rusija negira upletenost Lavrov o mogućem motivu trovanja Skripala: Žele nam zakomplicirati domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva Sergej i Julija Skripal (Foto: AFP) Špijun i kći bore se za život Theresa May: "Ako se pokaže da iza napada nervnim otrovom stoji Moskva, Britanija će primjereno odgovoriti"

"Otkrili smo tragove kontaminacije nervnim agensom u Mill Pubu i u restoranu Zizzi u Salisburyju", rekla je šefica britanskoga Zavoda za javno zdravstvo Sally Davies.

"Uvjerena sam da to nije dovelo u opasnost zdravlje osoba koje su istoga dana posjetile Mill Pub i restoran Zizzi. No mnogi strahuju da bi im dugoročno izlaganje toksičnim supstancijama, a govorimo o tjednima ili mjesecima, moglo prouzročiti zdravstvene probleme", rekla je Davies.

"Kao znak opreza osobama koje su bile u spomenutom pubu ili restoranu između 13.30 u nedjelju i njihova zatvaranja u ponedjeljak savjetujem da dobro operu odjeću koju su tada imali na sebi, te dezinficiraju predmete što su ih imali sa sobom", rekla je Davies, dodavši da se u to vrijeme ondje nalazilo oko 500 osoba.

Engleski zavod za javno zdravstvo u priopćenju je izvijestio da je opasnost za širu javnost vrlo malena.

Istodobno je britanski ministar financija Philip Hammond u nedjelju izjavio da će Britanija, ako se ustanovi da je u Skripalovo trovanje umiješana strana država,"odgovoriti na odgovajući način".

"Policija vodi istragu o slučaju, ona se temelji na dokazima, a mi ćemo dokaze poštovati", rekao je za televiziju BBC.

"Moramo dopustiti policiji da obavi istragu i da istraga ide svojim tokom. Ako istraga pokaže umiješanost strane države u incident, bit će to vrlo ozbiljna situacija i vlada će odgovoriti na odgovarajući način", istaknuo je Hammond.

U istragu je uključeno više od 250 protuterorističkih policajaca, a dosad je britanska policija identificirala više od 200 svjedoka i 240 dokaza u istrazi o napadu na bivšega ruskog špijuna i njegovu kćer, rekla je u subotu ministrica unutarnjih poslova Amber Rudd.

Bivši dvostruki agent i njegova kći u kritičnom stanju

Bivši dvostruki agent Sergej Skripal (66) i njegova kći Julia (33) od nedjelje su u bolnici u kritičnom stanju, nakon što su pronađeni u besvijesnom stanju na klupi u gradu Salisburyju na jugu Engleske.

"Dvije žrtve ostaju u bolnici, kritično su ali stabilno", rekla je Rudd novinarima nakon sastanka sigurnosnog kabineta Cobre.

Dodala je da je Nick Bailey, policajac kojem je pozlilo nakon dolaska na poprište napada i dalje ozbiljno bolestan, ali je u stanju komunicirati s obitelji.

Rudd je rekla da je više od 250 protuterorističkih policajaca uključeno u istragu koja se vodi "brzo i profesionalno". (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene