Dominic Raab, britanski ministar vanjskih poslova
Dominic Raab, britanski ministar vanjskih poslova Foto: Afp

Šef britanske diplomacije Dominic Raab, pripadnik nove garde političara Konzervativne stranke, službeno će zamjeniti premijera Borisa Johnsona dok se on bori s koronavirusom na odjelu intenzivnog liječenja londonske bolnice St Thomas'.


Uvjereni euroskeptik, nositelj crnog pojasa u karateu i amaterski boksač Dominic Raab (46) naslijedio je sadašnjeg britanskog premijera Borisa Johnsona na poziciji ministra vanjskih poslova. Downing Street u ponedjeljak je priopćio da će Raab sada Johnsona zamjenjivati i na dužnosti premijera "kada to bude nužno".

Vezani članci Boris Johnson Boris Johnson rekao da je vlada imala plan za slučaj njegove smrti: "Neću poricati, bio je to težak trenutak" Boris Johnson Boris Johnson sinu dao ime Nick po liječnicima koji su mu spasili život od bolesti COVID-19

Dominic Raab "čvrst je i oštrouman. Nije osoba koju možete zastrašiti", kazao je njegov bivši šef, bivši britanski ministar za Brexit David Davis.

Raab je predstavnik novog naraštaja konzervativaca koji su ušli u parlament u posljednjih deset godina. Sin je židovskog izbjeglice iz Češke koji je stigao u Britaniju 1938. Otac mu je umro od raka kada mu je bilo samo 12 godina i majka ga je odgojila u anglikanskoj vjeri.

Studirao je pravo na prestižnim sveučilištima Oxfordu i Cambridgeu. Kao mladi pravnik specijaliziran za međunarodno pravo zaposlio se u odvjetničkoj tvrtki Linklaters, a kasnije se pridružio ministarstvu vanjskih poslova, gdje se bavio pitanjima terorizma na moru.

Godine 2003. imenovan je u diplomatski tim britanskih odvjetnika koji su u Haagu istraživali ratne zločine Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Charlesa Taylora.

Između 2006. i 2008. bio je šef kabineta Davida Davisa, tada konzervativnog ministra unutarnjih poslova u sjeni.

U britanski parlament prvi je put izabran 2010. Pet godina poslije prvi put ulazi u izvršnu vlast, kad u vladi Jamesa Camerona postaje zamjenik ministra pravosuđa. Godinu poslije, uoči referenduma o Brexitu, već je gorljivi aktivist u kampanji za izlazak iz EU-a.

U vladu se vraća 2017. prvo kao ministar pravosuđa, a zatim i stanovanja. Theresa May imenovala ga je ministrom za Brexit nakon ostavke Davida Davisa 2018., ali Raab nije oklijevao napustiti dužnost već tri mjeseca poslije nezadovoljan sporazumom o Brexitu koji je May sklopila s Bruxellesom.

Nakon ostavke Therese May natjecao se za predsjednika Konzervativne stranke, ali je ispao u drugom krugu glasanja, odnosno završio na šestom mjestu. Tada je podržao kasnijeg pobjednika, Johnsona, koji mu je uzvratio imenovanjem za ministra vanjskih poslova.

Oženjen je i otac dvojice sinova, Petera i Joshue.